Nyíregyháza hírei

2015.04.08. 16:30

Ellenőrző gyakorlatot tartott a tűzoltóság Nyíregyházán

Nyíregyháza - Parancsnoki ellenőrző gyakorlaton vett részt a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság „B” szolgálati csoportja szerda délelőtt az Ungvár sétányon található tizenegy emeletes épületénél, a szabolcsi megyeszékhelyen.

Nyíregyháza - Parancsnoki ellenőrző gyakorlaton vett részt a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság „B” szolgálati csoportja szerda délelőtt az Ungvár sétányon található tizenegy emeletes épületénél, a szabolcsi megyeszékhelyen.

A lakótelepek biztonsága érdekében esett újra a választás arra a panelházra, amelyben idén március 11-én délután az egyik hatodik emeleti erkélyen csaptak fel a lángok, majd a fölötte lévő szinten is tűz keletkezett. Akkor a 190 lakásos épületben a közel ötszáz lakó közül három embert füstmérgezés gyanújával szállítottak kórházba, a tűzoltók percek alatt kiérkeztek és megakadályozták a tűz továbbterjedését. Mégis fontos, hogy a középmagas és magas épületeknél folyamatosan gyakoroljanak a gyors és hatékony beavatkozás érdekében.

A szerdai gyakorlaton, a feltételezések szerint a létesítmény kilencedik emeleti lakásában feltehetően elektromos berendezés meghibásodása miatt tűz keletkezett. Az ott elhelyezett és beépített berendezési tárgyak, bútorok égtek, az ablakon kicsapó lángok veszélyeztette a fölötte lévő lakásokat. A tűz keletkezésének idején többen az épületben tartózkodtak, akik bár megkezdték az oltást, de nem jártak sikerrel. A biztonsági szolgálat jelezte a tűzoltóság felé a történteket. Elmondása alapján az áramtalanítást elvégezték, a létesítmény kiürítését megkezdték és a helyszínen várták a kiérkező tűzoltó egységeket, akik több gépjármű-fecskendővel, két magasból mentővel és a műszaki mentőszerrel vonultak az esethez.

A parancsnoki ellenőrző gyakorlat helyszínéül választott létesítményben lényeges tűzoltást befolyásoló körülmény volt, hogy az épületben keletkezett tűz felderítését, körülhatárolását, eloltását a zárt térben a füsttelítődés és a hő-terhelés miatt a beavatkozást kizárólag csak légzőkészülék használatával lehet megtenni. A felderítést sugárfedezet mellett kell végrehajtani. Kiemelt feladatként kellett kezelni a nagy mennyiségű füst eltávolítását, elvezetését, illetve ezzel párhuzamosan az épületben tartózkodók személyek mentését is.

A gyakorlatot a nyíregyházi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője, a tűzoltósági felügyelője, a nyíregyházi tűzoltóparancsnok és helyettese, valamint a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat ellenőrizte.

A végrehajtott feladatot Toldi András tű. százados, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka megfelelőre értékelte.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!