Nyíregyháza hírei

2015.04.21. 09:27

Ha nincs ügyeletes gyógyszertárunk

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Megyénkben 75 ezer ember él olyan kistérségben, ahol nincs gyógyszertári ügyelet.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Megyénkben 75 ezer ember él olyan kistérségben, ahol nincs gyógyszertári ügyelet.

Összesen 480 ezren élnek abban a 23 hazai járásban, ahol semmilyen formában nem működik gyógyszertári ügyelet – derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, valamint a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) kutatásából. A 175 vidéki járás közül 152-ben van valamilyen szintű gyógyszertári ügyelet, 23 járásban viszont egyáltalán nincs. A probléma elsősorban Kelet-Magyarországot érinti, a lefedettség alapján 4,6 millió embernek érhető el ma állandó gyógyszertári ügyelet, a csak hétvégi állandó vagy időszakos ügyeletet 626 ezren vehetik igénybe. Az észak-alföldi nyolc érintett járásból négy Szabolcs-Szatmár-Beregben van, a járások 45 településén 74 ezren élnek – ez azt jelenti, hogy a patikaügyelet nélküli magyar lakosok több mint 15 százaléka megyénkbeli. És még így sem nálunk a legrosszabb a helyzet. Zlinszky János, a HGYSZ elnöke azt mondja, Bács-Kiskun, Nógrád, Somogy és Vas megyében csak egy járásban volt állandó ügyelet a januári adatok szerint.

– Csak a járások alapján nézni az ügyeletes gyógyszertárakat félrevezető lehet, hiszen a nyíregyházi járáson belül többet és messzebbre kellene utaznia valakinek például Timárról, mintha elmenne a hozzá közelebb levő ügyeletes gyógyszertárba, Tokajba – világított rá egy másik aspektusból dr. Tari János, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) megyei elnöke. – Jelenleg a gyógyszertárak 2/3-a végez valamilyen szintű ügyeleti szolgáltatást (folyamatos, időszakos vagy készenléti szolgálat) és szerintem a felmérés nem tartalmazza a készenléti szolgálatot – jegyezte meg az elnök.

Sok a tisztázatlan kérdés

Ad hoc módon, területileg egyenetlenül működik az ügyeleti rendszer, amelynek finanszírozása aránytalanul nagy terhet ró a gyógyszertárakra – állapította meg a HGYSZ. Azt az MGYK számolta ki tavaly, hogy az ügyeletes gyógyszerészek bér- és járulékköltségei évente 1,8–2 milliárd forintba kerülnek. Ezt az ügyeletes patikáknak maguknak kell kigazdálkodniuk.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 21-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!