Nyíregyháza hírei

2015.04.27. 11:24

Huszár-telep: az integráció iskolapéldája

Nyíregyháza - Mint ahogy arról beszámoltunk: a Kúria a múlt héten szerdán jogerős döntést hozott a Huszár-telepi Sója Miklós Görögkatolikus Általános Iskola ügyében és kimondta: az intézményben nem szegregálták a gyerekeket.

Nyíregyháza - Mint ahogy arról beszámoltunk: a Kúria a múlt héten szerdán jogerős döntést hozott a Huszár-telepi Sója Miklós Görögkatolikus Általános Iskola ügyében és kimondta: az intézményben nem szegregálták a gyerekeket.

– Az önkormányzat szempontjából megnyugtató ítélet született, hiszen azt jelenti, hogy jogszerűen cselekedtünk, a szülők és a gyerekek valódi érdekeit tartottuk szem előtt – mondta hétfői sajtótájékoztatóján dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és hozzátette: ez azt is bizonyítja, hogy nem volt helyes az előző városvezetés 2007-es döntése, amikor bezárták az iskolát. – Ahelyett, hogy megoldották volna a nehéz sorsú gyerekek problémáját, hat belvárosi iskolában helyezték el őket, és ezzel szétterítették a gondokat. Örültem, amikor a görögkatolikus egyház felvetette, hogy átvennék az iskolát és pasztorációs munkát végeznének, az elmúlt évek pedig alátámasztják a döntést, hiszen az eredmények magukért beszélnek.

– A sok elmarasztalás után már nem is mertük remélni, hogy ilyen döntés születik – mondta Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, aki szerint a Kúria bátor és életszerű döntést hozott. – Nem különítjük el a gyerekeket, és erre a legjobb bizonyíték, hogy telepen élő iskolások mintegy kétharmada városi intézményekbe jár, azaz a szülők élhetnek (és élnek is) a szabad iskolaválasztás jogával. A munka, amit végzünk, azért lehet hatásos és eredményes, mert az önkormányzat végig mellettünk állt és mert az intézmény az együttműködés iskolapéldája – hangsúlyozta Kocsis Fülöp, aki szerint álságos volt a pert kezdeményező Esélyt a hátrányos helyzetű gyerekeknek alapítvány fellépése. – Az egész per alatt az bántott a leginkább, hogy úgy mondtak elmarasztaló véleményt a Huszár-telepen végzett munkánkról, hogy nem ismerték sem a szülőket, sem a gyerekeket, és nem voltak tisztában a körülményekkel.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 28-i számában.


A Kúria a Huszár-telepi iskolával kapcsolatos döntésében, az Alapjogokért Központ pár hónappal ezelőtti elemzésével összhangban megállapította, hogy a közoktatás területén nem minden elkülönítés jogellenes, amennyiben az megfelel a szigorú törvényi feltételeknek - reagált a központ az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében a Kúria e héten hozott döntésére. tovább »

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, EP-képviselője az Európai Bizottsághoz fordul azt kérve, tegye meg a hátrányos megkülönböztetés gyakorlata ellen szükséges lépéseket. Az ellenzéki politikus ezt szerdai közleményében tudatta az MTI-vel, reagálva a Kúriának a Huszár-telepi iskola ügyében aznap hozott döntésére. tovább »

Egy ismerősöm a családjukat ért tragédia után tett megjegyzésemre azt válaszolta: nincs igazság és igazságtalanság, csak valóság van. Ez a mondat kattog a fejemben azóta, hogy a „szegregál a Huszár-telepi iskola vagy sem” vitája elkezdődött. És most sem tudom eldönteni igazságos vagy sem az ítélet, s akkor sem tudtam, amikor az első- és másodfokon a bíróság döntött. Bednárik Mónika jegyzete. tovább »

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) üdvözli a Kúria döntését, amelyet a Huszár-telepi iskola ügyében hozott szerdán - mondta Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője az MTI-nek. tovább »

A Kúria teljes egészében elutasította szerdán a keresetet, amely annak kimondását kérte, hogy jogellenesen szegregálták a gyerekeket a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában. Az ítélet jogerős. tovább »

Egy héttel elhalasztotta a döntéshozatalt a Kúria a nyíregyházi Huszár-telepen működő Sója Miklós iskola ügyében – azt, hogy beírathatják-e a szülők a gyerekeiket az intézménybe, az egyház és a pert kezdeményező Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány homlokegyenest eltérő módon ítéli meg. tovább »

Adott egy „falak közé” épült iskola, melyet a szegénység, a félelem, a sehová sem tartozás és a különbözőség tégláiból raktak. A habarcs, ami összetartja a téglákat, a makacsság: a fal egyik részén sem engednek a másik kérésének. Csáki Alexandra jegyzete. tovább »

Az ítélet megszületett: lassú, fájdalmas halált rótt egy helyre, ahol a szeretet, a törődés, az önfeláldozás, a türelem árad mindenfelé. Igazi Szívek Szállodája ez, ahol a püspök atyától a takarító néniig mindenki egy ügyért dolgozik. Rosszul mondom, nem egy ügyért, hanem AZ ÜGYÉRT. Racskó Tibor jegyzete. tovább »

A törvényszék szegregációért marasztalta el a Hajdúdorogi Egyházmegyét. Az ítélet azt jelenti, hogy a Huszár-telep iskolájában nem indulhat új első osztály. tovább »

A Nyíregyháza Huszár-telepi iskola ügyében született másodfokú ítélet után több gyermek is eleshet a kiemelkedő minőségű oktatás lehetőségétől - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága az MTI-vel. tovább »

Jogerős ítéletet hozott a Debreceni Ítélőtábla a nyíregyházi Huszár-telepen működő iskola ügyében: a bíróság az elsőfokú határozatot helybenhagyva úgy döntött: az önkormányzat előidézte, míg a görögkatolikus egyház jogellenesen fenntartotta a cigány gyerekek elkülönítését. tovább »

Meg kell szüntetni a szegregált oktatást a Nyíregyházán, a Huszár-telepen működő cigány iskolában - erre kötelezte a fenntartókat csütörtöki jogerős ítéletében a Debreceni Ítélőtábla. tovább »

Jogellenesnek minősítette a Nyíregyházi Törvényszék pénteken meghozott, nem jogerős ítéletében a cigány gyerekek elkülönítését a nyíregyházi Huszár-telepi általános iskolában az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány által indított polgári peres eljárásban. A másodrendű alperes, az intézményt működtető Hajdúdorogi Egyházmegye fellebbez az ítélet ellen. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!