Nyíregyháza hírei

2015.04.23. 15:44

Katták születtek a Nyíregyházi Állatparkban

Nyíregyháza, 2015. április 23., csütörtök (MTI) - Négy héten belül hat katta (Lemur catta), vagyis gyűrűsfarkú maki született a Nyíregyházi Állatparkban.

Nyíregyháza, 2015. április 23., csütörtök (MTI) - Négy héten belül hat katta (Lemur catta), vagyis gyűrűsfarkú maki született a Nyíregyházi Állatparkban.

A kölykök négy és fél hónapnyi vemhesség után jöttek a világra - közölte Révészné Petró Zsuzsa szóvivő csütörtökön az MTI-vel.

A szóvivő elmondta, hogy a Nyíregyházi Állatparkban két gyűrűsfarkú maki család él, a nagyobb tenyészcsapatban egy ivarérett hím van nőstényeivel és a négy most született kölyökkel, a kisebb csapat pedig egy ikerpárral gazdagodott. Mivel a szaporodási időszak meghatározott és a csoportban még van termékeny nőstény, a közeljövőben még nagyobb létszámú lesz a jelenleg huszonöt egyedet számláló nyíregyházi csapat.

A Madagaszkár című animációs filmből ismert állatok hosszú, gyűrűs mintázatú, járás közben magasra emelt farkukról kapták magyar elnevezésüket. Madagaszkár déli és délnyugati részén fekvő erdőkben honosak, a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon (angolul és latinul is lemuroknak nevezik őket, mivel kiáltásaik a római lemures, azaz a holtak szellemeinek hangját juttatták a tudósok eszébe).

Szociális struktúrájuk egyedülálló az emlősök körében, ugyanis az összes felnőtt nőstény domináns a csapat ivarérett hímjeivel szemben. Az egyik legszembetűnőbb társas viselkedésük a közös napfürdőzés a kora reggeli órákban.

Az újszülött gyűrűsfarkú makik kék szemmel jönnek a világra, szemük pár hét után élénksárga színűvé változik. A nyíregyházi kölykök öt hónapos korukig anyatejjel táplálkoznak, de két hónapos koruktól már szemezgetnek a gyümölcsökből, zöldségekből, hajtásokból és levelekből is.

A csoport minden nőstény tagja részt vesz a kicsik nevelésében, sőt, az anyák egymás között is cserélgetik a kölyköket. A katták általában egyetlen utódot hoznak világra, de az ikerszülés sem ritkaság.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!