Nyíregyháza hírei

2015.04.12. 14:01

Kedvelt a „Szputnyik-kút” vize

Kemecse - Gyorsabban megfőtt benne a paszuly, sokkal hatékonyabb lett a mosópor.

Kemecse - Gyorsabban megfőtt benne a paszuly, sokkal hatékonyabb lett a mosópor.

Nagy híre van a térségben, de még Nyíregyházán is a kemecsei Szputnyik-kút vizének. Történetéről még a helybeliek is keveset tudnak, ezért kértük meg Lucza János nyugalmazott iskolaigazgatót, lelkes helytörténészt, hogy mutassa be ezt a kutat.

Csak a Cserén volt eredményes

– Ásványi sókban gazdag, 34 Celsius-fokos víz jön a kútból. A helytörténeti múzeumunk is több értékes dokumentumot őriz, többek között fúrási, talajszerkezeti, mélységi jegyzőkönyvet, hévízkút-felmérési adatlapot, ásvány-gyógy­vízvizsgálati, ivóvíz-kémiai vizsgálati, vízbakteriológiai jegyzőkönyveket – kezdte a múltbéli utazást Lucza János. – Az állam az 1950-es években az Alföld mélyebb rétegeinek megismerésére, kőolajkutatás céljából fúrásokat végeztetett.

Kemecsén a kutatásokhoz szükséges anyagokat, vascsöveket több helyre, így a református templom sarkán lévő telekre rakták le. Az állami vállalat tudta és engedélye nélkül a templom melletti anyagokat község vezetői átszállíttatták a Csere nevű falurészre, s végül ott is fúrtak. Míg a többi fúrás eredménytelen volt, Cserén új kút született. 1958. május 20-ára a fúrás be is fejeződött, a 34 Celsius-fokos meleg víz, mint a szputnyik, úgy lövellt, így maradt rajta az elnevezés.

A lakosság kérésére

– A kút hamarosan közkedvelt lett a lakosság körében. Gyorsabban megfőtt benne a paszuly, sokkal hatékonyabb lett a mosópor, számos kedvező egészségügyi hatásáról szóltak a hírek – folytatta a helytörténész.

– Később a kút eltömődött, a lakosság kérésére az önkormányzat a Ceglédi Mélyfúrási Vállalattal újrafúrattatta a kutat, szivattyút szereltek rá. Bár ivóvíz-minősítéssel nem rendelkezik, a kút több mint fél évszázadnyi, széles körű használata igazolta az ásványvíz egészségügyi hatását.

KM-DM


Ivókúrákhoz alkalmazzák

– A laboreredmények alapján a kút vize az alkálihidrogén-karbonátos ásványvizek csoportjába tartozik. A kationok közül a nátrium, az anionok közül pedig a hidrogén-karbonát-ion van túlsúlyban.

– A felhasználását tekintve a hasonló vizeket előszeretettel alkalmazzák ivókúrákhoz savtúltermeléssel, savtúltengéssel járó gyomorbetegségek esetében. Nyákoldó tulajdonsága miatt többek között gyulladásos gyomor-, illetve bélrendszeri betegségek, húgyúti gyulladások, alsó légúti megbetegedések esetén is jótékonyan hatnak – tette hozzá Lucza János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!