Nyíregyháza hírei

2015.04.01. 18:47

Különleges tárlatok a megyei múzeumban

Nyíregyháza - Továbbra is látható a „Rákosi börtönei” és a „Cifra pitvartól a cifraszűrig”.

Nyíregyháza - Továbbra is látható a „Rákosi börtönei” és a „Cifra pitvartól a cifraszűrig”.

A Jósa András Múzeum az idén is népszerű és látványos időszaki kiállításokkal várja a látogatókat.

A tavaly népszerű „Építjük a nép országát” című, Rákosi-diktatúra éveit bemutató időszaki tárlat hatására ebben az évben is bemutatja az 1950-es évek nyomasztó korszakát. A február 13-án „Rákosi börtönei” címmel nyílt új, egyedülálló kiállítás a korszak büntetés-végrehajtási intézeteit, a börtönök és internálótáborok világát idézi. Középpontjában szemügyre vehető egy rekonstruált zárka, részben eredeti, korabeli tárgyakkal – vasajtóval, vas­ággyal. Látható továbbá a Csillagbörtön bitófája is, mely a zárka mellett nem csupán „börtönélményt” nyújt, hanem emlékeztet az ártatlanul, politikai okokból kivégzettekre és meghurcoltakra, bemutatva ezzel a Rákosi Mátyás fémjelezte ötvenes évek Magyarországát. A tárlatot április 26-áig lehet megtekinteni.

Rejtett népművészet

A másik kiállításon a látogatók ritka és értékes népművészeti tárgyakat tekinthetnek meg, melyek a megye múzeumaiból kerültek Nyíregyházára.

A március 6-án megnyílt „Cifra pitvartól a cifraszűrig” című tárlat aktualitását a tavaly decemberben megjelent Szabolcs-Szatmár-Bereg megye népművészete című monográfia adja. A dr. Ratkó Lujza néprajzkutató által szerkesztett 784 oldalas, 900 fotóval illusztrált kötet egy évtizednyi munka eredménye, mely nemcsak a tudomány, hanem a nagyközönség számára is rengeteg újdonsággal szolgál. Az időszaki tárlat közkinccsé teszi a könyvben megjelenő, s eddig csak múzeumokban őrzött, a közönség előtt rejtve maradt népművészeti alkotásokat.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!