Nyíregyháza hírei

2015.04.27. 19:28

Nem mellékes helyiség

Nyíregyháza - A társaság ha nem is gazdaságos, de legalább ésszerű megoldást szeretne találni.

Nyíregyháza - A társaság ha nem is gazdaságos, de legalább ésszerű megoldást szeretne találni.„Miért kell egy WC-t bezárni és csak sátoros ünnep alkalmából kinyitni, üzemeltetni, csak azért, mert nem nyereséges? – tette fel a kérdést Takács Eszter, szerinte aki ezt kitalálta, még nem igazán volt „szorult” helyzetben.

Ha egy nap csak 5 ember használta vagy használná, már lehet mondani nyugodtan, hogy mégis csak jó, hogy ott van, mert ők nem kerültek nehéz helyzetbe. Mit tesz egy anyuka, aki kisgyerekével arra jár, és a gyereknek WC-re van szüksége? Keres egy kevésbé forgalmas helyet, esetleg egy kicsit takaró bokrot, vagy beviszi a legközelebbi presszóba, fogyaszt valamit, mert anélkül ugye nem használhatja a mellékhelyiséget. Nem hiszem hogy ez utóbbit választaná! Természetesen ugyanez vonatkozik a felnőttekre is. Nem beszélve arról, hogy a belvárosban is van idegenforgalom, és az ide látogatók vajon mit fognak ehhez szólni? Voltam már olyan városban, ahol az utcákon ki volt írva egy táblára, hogy merre menjen az, aki illemhelyet keres, sőt, még a távolság is fel volt tüntetve. Csak úgy mellékesen: nem megyeszékhely volt… ”

Keresik a megoldást

– A NYÍRVV Nonprofit Kft. keresi a megoldás lehetőségét a Hősök terén található mosdó üzemeltetésére, hiszen társaságunk törekvése, hogy a városban található nyilvános WC-k nyitva tartását a lakosság igényeihez igazítsa – tájékoztatta lapunkat Szabó Edina sajtószóvivő.

– Hosszú évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Hősök terén lévő illemhely kihasználatlan, és már 2010-ben is – vagyis az utolsó évben, amikor vállalkozó üzemeltette – naponta átlagosan alig 5–15 ember használta. Ez lehetetlenné tette a piaci alapú működtetést, de jól mutatta, hogy az emberek nem használják a nyilvános illemhelyet. Ennek vélhetően az a magyarázata, hogy a bevásárlóközpontok, nagyáruházak, vendéglátóhelyek és közintézmények többsége lehetővé teszi a mellékhelyiségek használatát.

A NYÍRVV Nonprofit Kft. számításai szerint két alkalmazott éves bruttó minimálbére, a víz- és áramszolgáltatás díja, a karbantartási ráfordítások és használati költségek (kéztörlő, szappan, wc-papír, tisztító, fertőtlenítő szerek) óvatos becslések szerint éves szinten meghaladnák a 3,7 millió forintot. A WC ráadásul erősen leromlott állapotban van, így a folyamatos üzemeltetéshez elengedhetetlen lenne a teljes belső felújítás, mely további több millió forintos beruházással járna.

Ezek a költségek különösen annak tükrében magasak, hogy a mosdó nincs kihasználva. A NYÍRVV Kft., ha nem is gazdaságos, de legalább ésszerű megoldást szeretne találni a mosdó működtetésére, miközben a belvárosi rendezvények alatt jelenleg is használható a nyilvános illemhely.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!