Nyíregyháza hírei

2015.04.26. 12:52

Nyíregyházi iskolaügy - Alapjogért Központ: a Kúria döntése megerősítette, nem minden elkülönítés jogellenes

Budapest, 2015. április 26., vasárnap (MTI) - A Kúria a Huszár-telepi iskolával kapcsolatos döntésében, az Alapjogokért Központ pár hónappal ezelőtti elemzésével összhangban megállapította, hogy a közoktatás területén nem minden elkülönítés jogellenes, amennyiben az megfelel a szigorú törvényi feltételeknek - reagált a központ az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében a Kúria e héten hozott döntésére.

Budapest, 2015. április 26., vasárnap (MTI) - A Kúria a Huszár-telepi iskolával kapcsolatos döntésében, az Alapjogokért Központ pár hónappal ezelőtti elemzésével összhangban megállapította, hogy a közoktatás területén nem minden elkülönítés jogellenes, amennyiben az megfelel a szigorú törvényi feltételeknek - reagált a központ az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében a Kúria e héten hozott döntésére.

A Kúria szerdai jogerős ítéletében teljes egészében elutasította azt a keresetet, amely annak kimondását kérte, hogy szegregálták a gyerekeket a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában.

A bírói indokolás szerint az ügyben nem volt megállapítható az egyenlő elbánás sérelme, az eljárást kezdeményező civil szervezet pedig sem a görög katolikus egyház által újranyitott egykori önkormányzati iskola oktatási színvonalát, sem pedagógiai programját nem kifogásolta. Ugyanakkor a szülőknek módjuk nyílt arra, hogy más iskolába járassák gyereküket, mivel az önkormányzat bérlettámogatást adott a diákoknak, miután megszüntette az iskola buszjáratát.

Az Alapjogokért Központ a közleményében felidézte: a központ idén januárban, a köznevelési törvény 2014 decemberében történt módosítása kapcsán megvizsgálta az egyenlő bánásmód követelményeinek hazai szabályozását. A törvénymódosítás alapján az oktatás területén a kormány rendeletben szabályozhatja az egyenlő bánásmód alóli kivételek részletszabályait - írták.

Az elemzés során a központ arra a következtetésre jutott, hogy egyfelől nem minden megkülönböztetés tilos, másfelől a törvénymódosítás alapján kiadható kormányrendelet nem lehet ellentétes az egyenlő bánásmód követelményével.

A központ közleménye emlékeztet: a héten "a Kúria az egyenlő bánásmód követelményének a közoktatás területén történő megvalósulásával összefüggésben a nyíregyházi, Huszár-telepi, görög katolikus általános iskola ügyében - felülvizsgálati eljárás keretében - hozott döntést".

A Kúria ítélete kimondja, hogy a Huszár-telepi iskolát működtető görög katolikus egyház nem valósított meg az iskola működtetésével jogellenes elkülönítést. Ezért a legfőbb ítélkező fórum a jogerős ítélet megtámadott rendelkezéseit hatályon kívül helyezte és az elsőfokú ítéletet megváltoztatta. Az Alapjogokért Központ kiemelte továbbá, hogy a Kúria is megállapította: az egyenlő bánásmódról szóló törvény összhangban van a vonatkozó alkotmányos rendelkezésekkel. A Kúria határozata kimondta azt is, hogy a Huszár-telepi iskola esetében nem sérült a gyermekek, illetve a szülők szabad iskolaválasztáshoz való joga - tették hozzá a közleményében.

- MTI -


A Kúria teljes egészében elutasította szerdán a keresetet, amely annak kimondását kérte, hogy jogellenesen szegregálták a gyerekeket a nyíregyházi Huszár-telep általános iskolájában. Az ítélet jogerős. tovább »

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) üdvözli a Kúria döntését, amelyet a Huszár-telepi iskola ügyében hozott szerdán - mondta Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője az MTI-nek. tovább »

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke, EP-képviselője az Európai Bizottsághoz fordul azt kérve, tegye meg a hátrányos megkülönböztetés gyakorlata ellen szükséges lépéseket. Az ellenzéki politikus ezt szerdai közleményében tudatta az MTI-vel, reagálva a Kúriának a Huszár-telepi iskola ügyében aznap hozott döntésére. tovább »

Egy ismerősöm a családjukat ért tragédia után tett megjegyzésemre azt válaszolta: nincs igazság és igazságtalanság, csak valóság van. Ez a mondat kattog a fejemben azóta, hogy a „szegregál a Huszár-telepi iskola vagy sem” vitája elkezdődött. És most sem tudom eldönteni igazságos vagy sem az ítélet, s akkor sem tudtam, amikor az első- és másodfokon a bíróság döntött. Bednárik Mónika jegyzete. tovább »

Egy héttel elhalasztotta a döntéshozatalt a Kúria a nyíregyházi Huszár-telepen működő Sója Miklós iskola ügyében – azt, hogy beírathatják-e a szülők a gyerekeiket az intézménybe, az egyház és a pert kezdeményező Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány homlokegyenest eltérő módon ítéli meg. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!