Nyíregyháza hírei

2015.04.28. 16:47

Petíciót nyújtottak át a rektornak az apáczais demonstrálók

Nyíregyháza - Papír alapon közel kétezer, online formában mintegy ezer, összesen 2888 aláírás gyűlt össze április 28-áig a nyíregyházi Apáczai gyakorlóiskola „megmentése”, vagyis a kilátásba helyezett fenntartóváltás elleni tiltakozás jeleként.

Nyíregyháza - Papír alapon közel kétezer, online formában mintegy ezer, összesen 2888 aláírás gyűlt össze április 28-áig a nyíregyházi Apáczai gyakorlóiskola „megmentése”, vagyis a kilátásba helyezett fenntartóváltás elleni tiltakozás jeleként. Ezzel párhuzamosan legalább ennyien csatlakoztak az Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola szülői munkaközössége (szmk) által meghirdetett délutáni demonstrációhoz. Az iskola nívóját és jövőjét féltő egykori, jelenlegi és leendő diákok, valamint a szülők, nagyszülők és a pedagógusok szívhez szóló, szív formájú apáczais zászlókat lengetve, valamint a stílusosan átírt Üveggolyó című dalt énekelve indultak el az Erdő sori iskolából a Nyíregyházi Főiskolára, ahol petíciót nyújtott át az szmk a fenntartó felsőoktatási intézmény képviselőinek.

A tiltakozók nevében felszólalók hangsúlyozták: véleményünk szerint a fenntartói jogok átadása a Klik részére veszélyeztetné az iskola értékeinek, szellemiségének megőrzését. Az átszervezés látszólag csak a fenntartóváltásról szól, ám valójában favágás; olyan lenne, mintha egy 60 éves tölgyet elválasztanának a gyökereitől. Az szmk egyúttal szolidalitását fejezte ki az ország valamennyi átszervezésre (a demonstrálók szerint lassú haldoklásra, majd megszüntetésre) ítélt gyakorlóiskolájával.

A petíciót átvevő prof. dr. Jánosi Zoltán rektor elmondta: a minisztérium semmilyen döntést nem hozott a fenntartóváltásról, mindössze véleményezést kért az érintettektől. A demonstráló sokaság álláspontja a Napnál világosabb, a főiskola szenátusa ezt kommunikálni fogja az államtitkár felé.

A többezres tömeg ezután a Kossuth térre vonult, ahol sem a városi önkormányzat, sem a kormányhivatal képviselői nem jelentek meg a petíció-átadáson, egyedül dr. Vinnai Győző fideszes országgyűlési képviselő vette át az Apáczaiért összefogók közös nyilatkozatát – a megbízottján keresztül.

KM-PI


Nyíregyháza - Várhatóan több százan fognak kiállni és demonstrálni az Apáczai gyakorlóiskola mellett kedden délután. tovább »

Nyíregyháza - Aláírásgyűjtéssel, demonstrációval és élőlánccal tiltakoznak a fenntartóváltás ellen az apáczaisok. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!