Nyíregyháza hírei

2015.04.16. 18:36

Rákóczi nyomában Lengyelországban

Nyíregyháza - Új lengyel–magyar vándorkiállítás létrejöttében segített a Jósa András Múzeum.

Nyíregyháza - Új lengyel–magyar vándorkiállítás létrejöttében segített a Jósa András Múzeum.

A Varsói Magyar Intézet igazgatójának, dr. Tischler Jánosnak kezdeményezésére az intézettel és a megyei múzeummal is évtizedes jó kapcsolatban lévő Állami Régészeti Múzeum munkatársa, Marek Zalewski gyűjteménykezelő bő féléves szervezőmunkájának köszönhetően április 8-án a Varsótól nem messze fekvő Minsk-Mazowieckiben rendezték meg az idén a helyi lengyel–magyar barátság napját.

Szövetségeseket keresett

A Henryk Sienkiewicz nevét viselő általános iskola diákjainak ünnepi műsora és a helyi fúvószenekar koncertje után két kuruc ruhába öltözött diák elevenítette föl a nagyságos fejedelem varsói és minsk-mazowiecki tartózkodásának emlékét. Amikor a bécsújhelyi börtönből a későbbi fejedelem 1701 őszén bravúros módon megszökött, üldözői elől Lengyelországba menekült. Ott azonban hiába próbálta megnyerni Erős Ágost lengyel királyt egy esetleges lengyel–magyar perszonálunió ügyének, a király inkább a bécsi udvar felé közeledett. Több megértésre talált azonban a franciabarát lengyel főurak körében, s amikor a Minsk-Mazowieckiben lakó Rákóczi ellen az osztrákok merényletet kíséreltek meg, ezek a főurak jobbnak látták, ha Rákóczi elhagyja Varsót, és biztosabb helyre, Magyarországhoz közelebb költözik.

Így került a fejedelem és Bercsényi Miklós Adam Mikolaj Sieniawski nagyhetman birtokára, Brezánba, ahol 1703 elején felkereste őt Esze Tamás.

A diákok előadása elsősorban arról szólt, hogyan próbált Rákóczi Varsóban szövetségeseket keresni a magyarországi felszabadító háború ügyének.

A megemlékezés szónokai kiemelték, azért választották színhelyül az iskolát, hogy a diákok ezen keresztül is megismerkedjenek a lengyel és a magyar történelem egy szeletével, a lengyel–magyar barátság egy kiemelkedő fejezetével.

Ruhák, fegyvermásolatok

A közeli lengyel 7. ulánusezred múzeumában nyitották meg azután az „Istennel a hazáért és a szabadságért – II. Rákóczi Ferenc Magyarország hőse” című vándorkiállítást, melynek fotóanyagát a Jósa András Múzeum bocsátotta a lengyel kollégák rendelkezésére, kölcsönadva a korábbi Rákóczi-megemlékezésekre varratott ruhákat és fegyvermásolatokat is. Ez a vándorkiállítás a tervek szerint egy éven keresztül Lengyelország városaiban lesz látogatható, s 2016. április elejétől a szlovákiai Borsiban, Rákóczi szülőházában nyer végleges elhelyezést.

Plakett Bene Jánosnak

Az ünnepségen Adam Struziknak, a Mazóviai Vajdaság marsalljának nevében Leszek Celej, a 7. ulánusezred emlékmúzeumának igazgatója a vajdaság kitüntetésével, a Mazóviáért Emlékplakettel tüntette ki Bene János múzeumigazgatót.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!