Nyíregyháza hírei

2015.04.21. 18:53

Több az önálló vállalkozó

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A változások összefüggésben vannak a cégalapítás szigorításával.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A változások összefüggésben vannak a cégalapítás szigorításával.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei székhellyel nyilvántartásba vett társas vállalkozások száma 16 300-ra mérséklődött, ami az országos állomány 3 százaléka. A társas vállalkozások növekvő része, héttizede korlátolt felelősségű társaság, negyede betéti társaság, és mindkét forma gyakorisága csökkent. A társas vállalkozások körében jóval kisebb (2 százalék) arányt képviselő szövetkezetek száma ugyanakkor jelentősen, 8,4 százalékkal emelkedett, a részvénytársaságoké az előző évi szint közelében alakult – tette hozzá Sólyom Ildikó.

Szigorodó szabályok

A Központi Statisztikai Hivatal debreceni főosztályának elemzője szerint a változások összefüggésben vannak a cégalapítás szigorításával. Egyrészt 2012. január 1-jétől megszűnt az egyórás cégbejegyzés, az adószám kiadása csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal előzetes ellenőrzése után történhet meg. Ezzel igyekeznek kizárni a cégalapításból azokat, akik korábbi cégeikben adósságokat hagytak maguk után, illetve jogsértést követtek el. Másrészt 2012. március 1-jétől emelkedett a cégbejegyzési illeték. Mindemellett tovább szigorították a cégalapítás jogszabályait. 2014. március 15-ét követően a kft.-k törzstőkéje ismét 3 millió forintra emelkedett.

Az önálló megyei vállalkozók száma egy év alatt 2,5 százalékkal, 100 100-ra emelkedett, ami az országos 9 százaléka. Az önálló vállalkozók mindössze 21 százaléka szerepelt az egyéni vállalkozói nyilvántartásban, nagyobb részük kizárólag adószámmal rendelkező magánszemély vagy egyéb önálló vállalkozó volt. Az adószámmal rendelkező magánszemélyek között nyilvántartott őstermelők száma 5,8 százalékkal nőtt. Ennek az volt az oka, hogy a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló kormányrendelet szerint a 2009. január 1-je előtt kiállított igazolványok csak 2012. december 31-éig voltak érvényesek, így aki nem gondoskodott új kiváltásáról, annak igazolványa érvényét vesztette.

KM

Adatok, információk

Az önálló vállalkozók 73 százaléka – elsősorban az őstermelők kötelező adószámkiváltása miatt – a mezőgazdaságban tevékenykedett. További jelentősebb ágazatok az önálló vállalkozók száma szempontjából az ingatlanügyletek és a kereskedelem. Az önálló vállalkozások száma az ingatlanügyletekben, a mezőgazdaságban, a kereskedelemben nőtt az előző év azonos időpontjához viszonyítva. Létszám-kategóriák szerint a vállalkozások 99,8 százaléka kisvállalkozás (ezen belül a 10 főnél kevesebb foglalkoztatottal rendelkező mikrovállalkozások aránya 98,9 százalék), 0,1 százaléka középvállalkozás volt. Legalább 250 főt foglalkoztató nagyvállalkozás pedig mindössze 20 volt a megyében.

A szervezetszám növekedésével párhuzamosan a vállalkozássűrűség is emelkedett. A megyében ezer lakosra 207 vállalkozás jutott az év végén, 34-gyel több, mint országosan. A vállalkozói aktivitás az önálló vállalkozóknál (178) az átlagos 1,6-szerese volt, a mezőgazdasági őstermelők nagyszámú megyei jelenlétével összefüggésben. A társas vállalkozásokra számított megyei érték (29) azonban az országos átlag alig felét tette ki.

Létszám-kategóriák szerint a vállalkozások 99,8%-a kisvállalkozás (ezen belül a 10 főnél kevesebb foglalkoztatottal rendelkező mikrovállalkozások aránya 98,9%), 0,1%-a középvállalkozás volt. Legalább 250 főt foglalkoztató nagyvállalkozás pedig mindössze 20 volt a megyében.

A szervezetszám növekedésével párhuzamosan a vállalkozás-sűrűség is emelkedett. A megyében ezer lakosra 207 vállalkozás jutott az év végén, 34-gyel több, mint országosan. A vállalkozói aktivitás az önálló vállalkozóknál (178) az átlagos 1,6-szerese volt a mezőgazdasági őstermelők nagyszámú megyei jelenlétével összefüggésben. A társas vállalkozásokra számított megyei érték (29) azonban a megfelelő országos átlag alig felét tette ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!