Nyíregyháza hírei

2019.05.03. 14:25

Először játszanak hazánkban

Most először mutatkozik be Magyarországon a világhírű orosz együttes, a Doros Kvintett.

A világhírű moszkvai Doros Kvintett május 3-án 18 órakor a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében a Szent Efrém Férfikarral és a Pro Musica Leánykarral ad közös ortodox húsvéti koncertet, az orosz művészek most először mutatkoznak be Magyarországon.

Ősi liturgikus énekek

A világhírű moszkvai Doros Kvintettet a Vörös téri Vaszilij Blazsennij-székesegyházban szinte minden nap hallhatják a látogatók, ám hazánkban most először lépnek fel. A nyíregyházi koncerten a Keleti Egyház legszebb nagyheti és húsvéti dallamai csendülnek fel a Szentföldtől és Szíriától Moszkváig, Grúziától Kárpátaljáig, de a tradicionális ősi liturgikus énekek mellett jelentős bolgár, orosz, olasz, magyar, ruszin és ukrán mesterek műveit is hallhatja a közönség.

A Doros Kvintett neve görögül „ajándékot” jelent, mert azt vallják, az ének isten ajándéka, amit szeretnének továbbadni a közönségnek. Moszkva leghíresebb férfi énekegyüttese 2002-ben alakult, akárcsak a Szent Efrém Férfikar. A Magyar Örökség- és Budapest Márka-díjas férfikar célja és küldetése három pilléren nyugszik: szeretnék felkutatni és bemutatni a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségét, ápolni a magyar férfikari hagyományt és népszerűsíteni a vokális kortárszenét. Énekeltek többek között a King’s Singersszel, Sebestyén Mártával, a Muzsikással, Presser Gáborral és a Budapesti Fesztiválzenekarral egyaránt.

A Szent Efrém Férfikar az utóbbi években Magyarország legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás, Magyarország érdemes művésze. Az együttes saját rendezésű sorozatai különleges helyet foglalnak el a hazai koncert­életben, és egyben komoly rajongótáborral bírnak: az Orientale Lumen – Kelet Világossága sorozaton 2011 óta a bizánci zene világsztárjai mutatkoznak be a magyar közönségnek a férfikar vendégeiként, a Budapest Music Centerben rendezett koncertek pedig egy-egy nagyváros zenei örökségét tárják fel minden év végén.

Nemzetközi koncertélet

A férfikar nemzetközi karrierje 2006-ban átütő sikerrel indult: a Hajnówka Nemzetközi Ortodox Egyházzenei Fesztiválon Lengyelországban megnyerték a professzionális kamarakórus kategóriát – a rangos fesztivál 25 éves történetében akkor fordult elő először, hogy nem szláv kórus kapta az első díjat. A győzelem utat nyitott a nemzetközi koncertélet felé: a kórust nagy hírű fesztiválok kérték fel vendégszereplésre: koncerteztek Ravenna, Szentpétervár, Abu-Dhabi, Berlin, Buenos Aires, Delhi, Montevideo, Moszkva, Párizs, Róma, Szentpétervár, Tirana és Varsó jelentős hangversenytermeiben és templomaiban.

Természetesen rendszeresen koncerteznek a legfontosabb magyar fesztiválokon is: állandó fellépői a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, az Arcus Temporum Fesztiválnak, a Bartók Rádió ArTrium sorozatának, az Ars Sacra Fesztiválnak, a Művészetek Völgyének és a Zempléni Fesztiválnak is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!