jegyzet

2019.05.06. 19:46

Ha szól a vészcsengő

Régen úgy hitték, hogy az egészség a betegség ellentéte, ma már tudjuk, hogy ettől jóval többről van szó, amikor a teljes testi, lelki és szociális épségünkről, annak megőrzéséről beszélünk. Kanalas Ottilia jegyzete.

Forrás: Getty Images

A kifejezés hordozza a lényeget: valami egész és kerek. Mégis, jön a kérdés: melyek azok a tényezők, amelyek hatást gyakorolnak életünk minőségére? A felsorolásból nem maradhatnak ki a természeti és környezeti hatások, a civilizációs ártalmak, ahogyan az egyén társadalmi státusza, anyagi helyzete és mentális állapota sem, amelyek ugyancsak befolyásolják, milyen hosszú életet élhet. De ha elfogadjuk azt a tényt, hogy az egészségügyi ellátás 11 százalékban, a környezeti tényezők 19, genetikai örökségünk 27, életmódunk 43 százalékban befolyásolja egészségünket, el kell ismerni saját felelősségünket is, és lajstromba venni, mit teszünk meg saját magunkért. Vagy mit mulasztunk el… Lehet, hogy nem elég jól összeválogatni ételeinket a vasárnapi ebédhez, rapid edzésekbe kezdeni a fürdőruhaszezon előtt, ugyanakkor az egyik cigit gyújtjuk a másik után, miközben ordítozva állunk a dugóban…

Amikor képesek leszünk saját magunk ellenőrizni és kézben tartani egészségünket, hosszú távú döntéseket hozni jobb közérzetünkért és jelezni magunk felé, ha káros hatások érnek bennünket, talán majd egy egészségtudatosabb útra léphetünk, különben szervezetünk úgyis megnyomja a vészcsengőt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!