mikrobi

2019.05.07. 16:54

Újabb talentumok a Bánkirobotnál

A Bánkirobot Team három új tagja már az első „bevetésen” gyönyörűen szerepelt.

A Bánkirobot Team az idei, 2018–2019-es tanévben újabb három innovatív szemléletű, általánosiskolás-korú gyermekkel bővült. A gyerekek innovatív szemléletét mi sem bizonyította jobban, minthogy mindhárman elkészítették a maguk természettudományos-technikai projektjüket, méghozzá a Team diák- és tanármentorai segítségével, tájékoztatta lapunkat Zsigó Zsolt, a kis kutatócsapat vezetője.

Mindhárman dobogósok lettek

A kutatáshoz szükséges eszközöket – a drónt, a 3D nyomtatót és a forrasztóállomást – a Digitális Közösségi Alkotóműhely bocsátotta az ifjú kutatók rendelkezésére. Az idő múltával mindhárom ifjú bánkirobotos pályázatot nyújtott be a Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciájára, amely megmérettetésen igen szép eredményeket értek el.

Zsigó Dalma, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola hatodik osztályos tanulója a drónok világába nyert mélyebb betekintést, pályamunkájának címe: Hogyan lehetsz drónpilóta? Sisa László, az Újfehértói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Vasvári Pál Tagintézményének 7. osztályosa máris kezdő elektronikai fejlesztő, pályamunkájának címe: Hogyan építhető fel egy otthoni elektronika labor? A harmadik tanuló, Szilágyi Áron, a Bem József Általános Iskola Gár­donyi Géza Tagintézményének 8. osztályosa az elektronikai hulladék újrahasznosításával foglalkozott, pályamunkájának címe a következő volt: Az elektronikai hulladék értéke.

Az előzetesen beküldött 10–20 oldalas esszé alapján az első regionális fordulóból mindannyian a második fordulóba jutottak. Nagy izgalommal utazott a kis csapat – Zsigó Zsolt, Szilágy Áron, Zsigó Dalma, Sisa László, Tóth László – Orosházára a közelmúltban. Itt tízperces előadásban mutatták be munkájuk eredményét, és ügyesen válaszoltak a zsűri által feltett kérdésekre.

Mindhárom diák harmadik helyezést ért el a korosztályában, ami rendkívül nagy siker, hiszen eddig ilyen megmérettetésen egyikük sem vett részt. A gyerekek munkáját diákmentorként Zsigó Miklós, Tóth Bence és Vas Bertalan segítették, és mellettük bábáskodtak a tanármentorok, Tóth László, a Bem József Általános Iskola Gárdonyi Géza Tagintézmény tanára és természetesen Zsigó Zsolt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!