Kelet-retró

2020.09.22. 08:00

A Nemzeti Színházból érkezett Nyíregyházára Pregitzer Fruzsina

Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország 30 évvel ezelőtt ezen a napon.

20200604 Nyíregyháza fotó: Pusztai Sándor PS Kelet-Magyarország Trianon 100 - megemlékezés Nyíregyházán. képen: Pregitzer Fruzsina a Móricz Zsigmond Színház művésznője

Forrás: KM-archív

Fotó: Pusztai Sándor

1990. szeptember 22., szombat

A Nemzeti Színházból érkezett Nyíregyházára Pregitzer Fruzsina

Új arc a színházban Pregitzer Fruzsina. A Nemzeti Színházban eltöltött nyolc év után érkezett Nyíregyházára. Már harmadéves korában jelentős szerepet kapott a Nemzetiben: Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című játékában Ilmát alakíthatta.

- Ezután csak kisebb szerepek következtek. A színház vezetői minden évben marasztaltak, ígérgettek, de a szerepek sorra elmaradtak. Volt olyan évad, hogy egyszer sem léptem színpadra, pedig nem tudok meglenni színház nélkül. Az elmúlt hónapokban teljesen a mélypontra kerültem. A barátaim azt tanácsolták, hogy menjek Erdélybe, mert ott visszakaphatom, amiben nagy-nagy hiányom volt: a hitet létezésem, tehetségem értelmében. Két hónapot töltöttem Erdélyben, néhány címem volt csupán, de gyakran felléptem. Csodálatos két hónap volt! Itt értettem meg, hogy nincs más utam, mint a színház, s ha nem jutok lehetőséghez, nekem magamnak kell megteremtenem a közönséghez szólás feltételeit.

- Most itt vagyok Nyíregyházán. Schlanger András hívására jöttem, akit régóta ismerek, s akivel vagy két éve egy tévéfilmben dolgoztam. Nagy öröm, hogy a színház századik produkciójában, az idei évad első bemutatójában léphetek a nyíregyházi közönség elé. Tele vagyok izgalommal, mert szeretnék Szép Ernő Patika című játékában jól játszani.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét nem ismerem, de szabadidőmben szeretném egy kicsit közelebbről megismerni. Számomra egyelőre minden szokatlan még, hiszen a pesti életformát kell felszámolnom. Eddigi életem során sohasem voltam még tartósan távol Budapesttől. Sokat várok Nyíregyházán önmagamtól is, a színháztól is. Szeretnék megszabadulni azoktól a kliséktől, amelyek Pesten ragadtak rám, aztán meg szeretnék sokat játszani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!