Nyíregyházi Egyetem

2017.04.04. 18:07

Bíznak a fiatalok a Nyíregyházi Egyetemben

Nyíregyháza – A Nyíregyházi Egyetemre jelentkezők száma azt mutatja, hogy visszatért az intézménybe vetett bizalom – jelentette ki Ferencziné dr. Ács Ildikó oktatási rektorhelyettes a keddi sajtótájékoztatón.

Nyíregyháza – A Nyíregyházi Egyetemre jelentkezők száma azt mutatja, hogy visszatért az intézménybe vetett bizalom – jelentette ki Ferencziné dr. Ács Ildikó oktatási rektorhelyettes a keddi sajtótájékoztatón. Elhangzott: a hazai felsőoktatási intézmények szeptemberben induló képzéseire a megadott határidőig 106 ezer diák adta be a jelentkezését – öt százalékkal kevesebben, mint egy évvel ezelőtt. Dr. Kiss Ferenc általános rektorhelyettes elmondta: a Nyíregyházi Egyetemre jelentkezők száma is csökkent, ám jóval az országos átlag alatti mértékben: az első helyes jelentkezések esetében a visszaesés mértéke 2,2 százalék. Ez egyrészt annak az eredménye, hogy az induló szakok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket (az óvodapedagógus és a közösségszervező szakra is nagyon sokan jelentkeztek), másrészt azt is mutatja, hogy a felvételi kampány hatékonyabb volt, mint a többi egyetemé – összegzett dr. Kiss Ferenc.

A részletekről Ferencziné dr. Ács Ildikó elmondta: első helyen 1926-an jelölték meg az intézményt (ez 2,2 százalékkal kevesebb, mint 2016-ban), az összes jelentkezést tekintve azonban nyolc százalékos az emelkedés. – A pedagógusképzésre 15 százalékkal jelentkeztek többen, mint egy éve, és ez nagyrészt az óvodapedagógus szak népszerűségének köszönhető: az új képzést 258-an jelölték meg első helyen. Hasonlóan nagy volt az érdeklődés a közösségszervező szak iránt, mint ahogy a hivatásos repülőgép-vezető szak is sok fiatalt vonz. Azok a képzések is felkeltették a továbbtanulók érdeklődését, amelyek esetében a Nyíregyházi Egyetem egy-egy másik intézmény telephelyeként működik: a gyógypedagógia esetében az irányszám 30–40, az első helyes jelentkezők száma pedig ennek a sokszorosa: 212, a táncos-próbavezető szakot 22-en jelölték meg első helyen – itt 15–25 hallgatót lehet majd felvenni – ismertette a számokat az oktatási rektorhelyettes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!