EP-választás

2019.05.03. 18:57

LMP: ez az utolsó lehetőség, hogy megállítsuk a klímaváltozást

Az idei az utolsó európai parlamenti (EP-) választás, amelynek eredményeként megállítható a klímaváltozás vagy a paksi bővítés – mondta az LMP listavezetője pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

„Nem lehet többet totojázni, a klímaváltozás ránk rúgta az ajtót”

- jelentette ki Vágó Gábor, aki szerint amíg globálisan 1 fokkal nőtt az átlaghőmérséklet, addig Magyarországon másféllel. Ennek következményét érzékeljük az idei aszályban és a másfél-kétszeresükre növekedett zöldségárakban – hangsúlyozta.

Most még van döntési lehetőség – jelentette ki a Paks II. beruházás kapcsán is, hozzátéve: ha az Európai Parlamentben elegen lesznek az ellenzők, megálljt lehet parancsolni a beruházásnak.

A „klímabűnözőkkel” is fel kell venni a harcot, a legnagyobb vállalatokkal, amelyek a klímaváltozást okozó gázok mintegy kétharmadát bocsátják ki – közölte Vágó Gábor, hangsúlyozva: nem háríthatók tovább az emberekre azok a terhek, amelyeket a nagyvállalatoknak kell viselniük.

Bas Eickhout, az Európai Zöldek (EGP) „csúcsjelöltje” a sajtótájékoztatón azt mondta: azért látogatott már másodízben Magyarországra az európai választási kampányban, mert fontosnak tartja, hogy a zöldpolitika Magyarországon is egyre nagyobb teret nyerjen.

Közölte: számos európai tagállam kíván egyre többet tenni a klímaváltozás megfékezéséért, azonban a jelenlegi magyar kormány rendre meggátolta a közös cselekvést.

A holland politikus változást szorgalmaz a mezőgazdasági termelésben, a közlekedésben, de az energiarendszerben is. Hangsúlyosan szólt a megújuló energiaforrások használatának szükségességéről, mert az csökkentené a függőséget mind pénzügyi, mind technológiai szempontból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában