Ország-világ

2019.05.06. 21:11

Megismétlik a helyhatósági választást Isztambulban

A március 31-ei törökországi helyhatósági választás isztambuli eredményének érvénytelenítéséről és az ottani voksolás megismétléséről döntött hétfőn a török Legfőbb Választási Tanács (YSK), helyt adva a kormánypárt rendkívüli fellebbezésének – jelentette az Anadolu török, részben állami hírügynökség.

Az ismételt szavazást június 23-án, vasárnap tartják. A Habertürk tekintélyes török hírportál értesülése szerint a testület tagjai 7-4 arányú többséggel adtak helyt a fellebbezésnek, és azzal indokolták a döntést, hogy számos szavazatszámláló bizottságnak olyan elnöke volt, valamint olyan tagjai, akik nem közalkalmazottak.

Isztambulban a nem hivatalos végeredmény szerint rendkívül szoros versenyben, 15 évnyi kormánypárti vezetés után a legfőbb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, Ekrem Imamoglu szerezte meg a főpolgármesteri széket.

Imamoglu ugyan április 17-én át is vette Isztambul tartomány választási tanácsától a megbízólevelét, de a hatalmon lévő, iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) szervezett szabálytalanságokra hivatkozva már egy nappal korábban, április 16-án, több korábbi fellebbezést követően végül egy „rendkívüli fellebbezés” formájában a voksolás megismétlését kérelmezte az YSK-nál. A kormánypárt korábban az adatfeldolgozás „csúsztatásait”, a jogosulatlan állampolgárok voksolását, a hiányzó szavazatokat, valamint a számlálóbizottságok összetételét illető visszaéléseket említette példaként a szabálytalanságokra.

Bár Imamoglu lassan három hete a város főpolgármestereként tevékenykedik, az YSK mindez idő alatt az egymást követő fellebbezések és újraszámlálások miatt nem hirdetett hivatalos végeredményt.

A CHP elnökhelyettese, Engin Altay szintén a Habertürk jelentése szerint azt nyilatkozta, hogy az YSK „parancsra” hozta a hétfői döntést.

A legnagyobb török városban, ahol mintegy 10,5 millió volt a választásra jogosultak száma, Imamoglu a voksok 48,80 százalékát, míg az AKP-s jelölt, Binali Yildirim a 48,55 százalékát kapta.

A mostani határozat következtében Imamoglu megbízólevelét visszaveszik. Imamoglu a hírre reagálva azt mondta, hogy megvárja az YSK hivatalos bejelentését.

Mindeközben a CHP központi igazgatótanácsa rendkívüli tanácskozásra gyűlt össze Ankarában, és a fővárosba szólították Imamoglut is. Az AKP központi végrehajtó tanácsa ugyancsak ülésezik a késő esti órákban.

Az YSK döntésének hatására a török líra néhány perc alatt 6,01-ről 6,15-ig gyengült az amerikai dollárral szemben.

A helyhatósági választás kimenetelét a közvélemény fokozott jelentőségűnek tartja, miután ez volt az első megmérettetés a tavaly júniusi elnök- és parlamenti választás, majd az elnöki rendszer júliusi életbe lépése óta. Isztambulnak továbbá azért is jelképes súlya van, mert Recep Tayyip Erdogan török államfő 1994-től maga is volt a metropolisz főpolgármestere, és akkoriban alapozta meg népszerűségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában