vannak érvénytelenek is

2019.05.23. 11:07

Több mint 12 ezer levélszavazat érkezett már vissza a választási irodához

Május 2-áig több mint 115 ezer, sem Magyarországon, sem uniós országban lakcímmel nem rendelkező polgár kérte, hogy levélben szavazhasson.

A Nemzeti Választási Irodához (NVI) csütörtök reggelig 12 271 levélszavazat érkezett vissza, ebből 2156-ot külképviseleteken, 10 115-öt pedig levélben juttattak el.

A sem Magyarországon, sem más uniós országban lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhatnak az Európai Parlament magyar tagjainak választásán, ha május 2-áig felvetették magukat a névjegyzékbe. Ezt összesen több mint 115 ezren tették meg. Az NVI-hez az első levélszavazatok a múlt héten szerdán érkeztek vissza.

Az NVI kedd délutántól ellenőrzi a visszaérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatait. A feldolgozás első lépéseként felbontják a külső, úgynevezett szállító borítékot, és az azonosító nyilatkozat tartalmát a levélben szavazók névjegyzéke alapján ellenőrzik, szükség esetén a polgárok személyi és lakcím adatait tartalmazó, illetve a magyar állampolgárságot igazoló okirat nyilvántartásában, valamint az állampolgársági ügyekben eljáró szerv megkeresése útján is.

Ha az azonosító nyilatkozaton feltüntetett adatok a levélben szavazók névjegyzékében, illetve nyilvántartásokban szereplő adatokkal megegyeznek, akkor a szavazatot tartalmazó borítékot – felbontás nélkül – félreteszik. Ezt ugyanis csak a szavazás lezárulta után, vasárnap este hét órától lehet felnyitni.

Az NVI csütörtök reggelig 10 262 visszaérkezett levélszavazat azonosító nyilatkozatát ellenőrizte, ebből 8956 volt érvényes, 1306 pedig érvénytelen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában