Gátlástalan cimkézés

2019.06.26. 20:20

A Google nácinak bélyegez több neves jobboldali értelmiségit

A keresési és hírlisták szerkesztése nem tényszerű kritériumok szerint, hanem ideológiai alapon működik.

Egy kiszivárgott levél szerint az internetes óriás Átláthatósági és Etikai Csoportja arra készül, hogy az olyan „nácik”, mint Jordan Peterson, Ben Shapiro, vagy ismert jobboldali think-tank, a PragerU munkatársainak megnyilvánulásai, nem sorolja majd ajánlott tartalomnak.

Úgy tűnik, hogy a keresési és hírlisták szerkesztése nem tényszerű kritériumok, hanem ideológiai/politikai alapon működik az elvileg piaci logika mentén szerveződő Google-nél

- hívja fel a figyelmet a Mandiner írása.

Egyre nagyobb vihart kavar az Egyesült Államok közvéleményében az a kiszivárgott levelezés, amelyet a James O'Keefe jobboldali aktivista által alapított Project Veritas (PV) nevű watch dog szervezett hozott nyilvánosságra. Bár a levelezés hitelességét a Google nem ismerte el, egyelőre nem is cáfolta azt.

Project Veritas

A Project Veritast O’Keefe még 2010-ben hozta létre azzal a céllal, hogy a szélesebb közönség számára is információt szolgáltasson a „liberális véleménykonglomerátum” működéséről.

A szervezet egyfajta jobboldali WikiLeaksként értelmezhető leginkább. A szervezet működése során számos olyan információt, levelezést hozott nyilvánosságra, amelyek segítettek belelátni az olyan vállalatok működésébe, politikai kapcsolataiba, mint a Google vagy a Facebook.

A Google feldarabolásának ötletével kezdődött a sztori

A PV a napokban egy olyan beszélgetést hozott nyilvánosságra, amely során Jen Gennai google-ös felsővezető arról győzködi Elizabeth Warren szenátort, álljon el a Google feldarabolását célzó terveitől. Gennai szerint ugyanis a feldarabolás utáni kisebb vállalatok nem tudnak olyan hatékonyan fellépni a nem kívánt tartalmak ellen, mint a techóriás.

Érvei alátámasztásaként Gennai a 2016-os választásokat hozta fel példának, ahol szerinte a sem a politikusok, sem a média, sem az internetes cégek nem ismerték fel azt a veszélyt, amit Donald Trump és a hozzá hasonló figurák jelentenek.

A felsővezető szerint azonban tanultak az esetből, s biztosította Warrent arról, hogy legközelebb elejét veszik ezeknek a folyamatoknak. Ezen beszélgetés tényét Gennai el is ismerte, szerinte egy magánbeszélgetés rosszul megválasztott szavai kerültek csupán nyilvánosságra.

Tiltólista

A most napvilágot látott levelezés pedig azt világítja meg, hogy pontosan hogyan képzeli az internetes óriás a 2016-os választásokkor esett „fiaskó” megismétlődésének elkerülését.

A PV által nyilvánosságra hozott, a Google Átláthatósági és Etikai Csoportjának levelezését tartalmazó dokumentumok szerint a cég munkatársai azt javasolják, a jobboldali értékeket valló személyek tartalmait ne tegyék ajánlott tartalommá.

Ez első látásra nem tűnik nagy érvágásnak, pedig fontos szempont. Hiszen így egy adott témában indított keresés automatikusan hátrébb sorolja a jobboldali véleményeket, másfelől az Egyesült Államokban jelentős szolgáltatásnak minősülő Google News nem szemlézi majd a jobboldali értelmiségiek cikkeit.

Mindez már önmagában problémás, de még árulkodóbb a kiszivárgott levelezés nyelvezete. A levelek szerint az olyan „nácikat”, mint Ben Shapiro, a nemrég Budapestre látogató és a Brain Baron előadást tartó Jordan Peterson, vagy a Dennis Prager nevével fémjelzett PragerU előadói, maradéktalanul mellőzni kell a keresési listák találatai és Google News hírei közül.

Tény, hogy a nevezett személyek markáns jobboldalisága szemet szúrhat a velük egyet nem értők körében, de a náci jelző használata esetükben messze nem megalapozott.

Így – a levelek alapján – úgy tűnik, hogy a keresési és hírlisták szerkesztése nem tényszerű kritériumok, hanem ideológiai/politikai alapon működnek az elvileg piaci logika mentén működő Google-nél.

Borítókép:

Jordan Peterson is egyike a Google által kipécézett jobboldali véleményformálóknak. A sztárpszichológus (j) ezen a képen éppen Budapesten tart előadást a Brain Bar Jövőfesztivál keretében a Szent István-bazilika előtt 2019. május 30-án.

MTI/Balogh Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában