Andrej Babis

2019.06.28. 23:33

A V4-ek olyan embert akarnak az Európai Bizottság élére, aki érti problémáikat

A nyilatkozat azt követően hangzott el, hogy Prágában véget ért a négy kormányfő informális egyeztetése a legfőbb uniós tisztségek jelöltjeiről.

A visegrádi négyek azt szeretnék, hogy az Európai Bizottság élére olyan személy kerüljön, aki érti a közép-európai régió problémáit – jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfő pénteken este Prágában. Hozzátette: ennek a személynek nem kell feltétlenül Közép- vagy Kelet-Európából származnia.

A nyilatkozat azt követően hangzott el, hogy Prágában véget ért Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Peter Pellegrini szlovák kormányfő informális egyeztetése a legfőbb uniós tisztségek jelöltjeiről.

Babis szerint

a visegrádi kormányfők úgy vélik nem lenne jó, ha az Európai Bizottság élére a csúcsjelöltek (az Európai Parlament frakcióinak választási listavezetői a májusi EP-választáson) egyike kerülne.

„Úgy gondoljuk, hogy nem a csúcsjelölteknek kellene elfoglalniuk ezeket a pozíciókat. Személyi kérdésekben megvannak az elképzeléseink” – nyilatkozta a cseh kormányfő, de konkrét neveket nem akart említeni.

Az Európai Néppárt csúcsjelöltje a német Manfred Weber, a szocialistáké Frans Timmermans, a liberálisoké a dán Margrethe Vestager.

A cseh miniszterelnök nyilvános bírálója a csúcsjelölti rendszernek, s úgy véli

néhányan a jelöltek közül „nem igen szeretik a V4-es régiót”.

„Minden frakcióból több név van. (...) Vannak elképzeléseink a személyekről, de a kérdés az, sikerül-e valamilyen módon meggyőzni róluk a többi országot” – jegyezte meg Babis.

„Nem arról van szó, hogy határozottan kitartanánk valaki mellett, akinek Közép- vagy Kelet-Európából kellene lennie. Természetesen ilyen jelöltek is vannak, de most arról van szó, hogy

ez az ember értse meg a régiónkat, ne legyenek történelmi előítéletei és negatív véleménye álláspontunkról például a migráció, a klíma vagy a költségvetés kérdésében”

- mutatott rá Andrej Babis.

Az Európai Tanács személyi kérdésekkel foglalkozó újabb rendkívüli ülésé vasárnap lesz Brüsszelben. Az Európai Tanács előző, június 21-én megtartott ülésen a témát nem sikerült lezárni.

A cseh kormányfő szerint nem lenne jó, ha a vasárnapi csúcson sem sikerülne megoldani a fontos vezető tisztségek betöltésének kérdését. „Az Európai Tanács többsége valószínűleg számol azzal, hogy a tárgyalások egész éjjel, illetve hétfő délelőtt is folytatódhatnak” – jegyezte meg.

Babis megismételte korábbi álláspontját, hogy azt szeretné, ha Vera Jourová cseh uniós biztos a jövőben erősebb portfóliót kapna.

„Erről az Európai Bizottság elnöke dönt, akinek nagy a hatalma. Ezért fontos, hogy az elnök legalább egy kicsit a mi elképzeléseink szerinti személy legyen” – szögezte le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában