feszültség

2019.06.05. 15:33

Tömegverekedés tört ki egy boszniai befogadóközpontban

A rendőrség legalább húsz illegális bevándorlót vett őrizetbe a többórás rendzavarást követően.

A verekedésben legalább száz migráns vett részt, a befogadóközpont dolgozói nem tudták megfékezni őket, ezért értesítették a rendőrséget, ám az illegális bevándorlók a hatósági személyekre is rátámadtak, kövekkel és palackokkal dobálták meg, illetve vascsövekkel ütötték őket. A zavargásokban három rendőr megsebesült.

A hatóságok a rend helyreállítását követően is a helyszínen maradtak – közölte Ale Siljdedic rendőrségi szóvivő, majd hozzátette: az elfogottak közül legalább hatot azonnal deportálnak.

A boszniai belbiztonsági hatóságok szerint tavaly mintegy 25 ezer ember érkezett Bosznia-Hercegovinába Ázsiából és Észak-Afrikából Szerbián és Montenegrón keresztül, idén pedig mintegy hétezren léptek a balkáni országba. Közülük mintegy 3500 embert helyeztek el átmeneti befogadó központokban, de sokan a szabad ég alatt élnek és éjszakáznak.

A legtöbb illegális bevándorló és menekült Bihacban és Velika Kadusában van, de a hatóságok szerint a sok menekült túlfeszíti a két város befogadóképességének határát. Velika Kladusában a múlt hét végén tűz ütött ki, ezért a központ egyik szárnya használhatatlanná vált, így a migránsok még szűkebb körülmények között kénytelenek meghúzni magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában