a demokrácia eltiprása

2019.07.20. 09:45

Kárpátalján megfélemlítik a magyarságért kampányolókat

Ukrajnában vasárnap parlamenti választást tartanak. Kedden az ukrán rendőrség házkutatást tartott az egyik járási kampányfőnöknél.

A Hír TV Magyarország élőben című adásában Ungvárról kapcsolták telefonon Brenzovics Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökét, aki a küszöbön álló ukrajnai parlamenti választások fonákságairól számolt be.

„Feszült a hangulat Kárpátalján, mivel az emberek többsége fölháborodott azon, hogy elővették azokat a módszereket, amelyeket a ’90-es évek végén, a kétezres évek elején használtak: amikor erőszakszervezetekkel próbálták megfélemlíteni a kampányban résztvevőket.

Mindenki tudja, hogy ezek az emberek semmiféle törvénytelenséget nem követtek el. Ennek ellenére Kijevből ide érkezett, állig felfegyverzett kommandósok támadták meg ezeket a házakat, s okoztak riadalmat az ott élőkben”

– nyilatkozta a kárpátaljai magyar politikus, aki szerint fontos lenne a választások tisztaságának biztosítása, de Kijev nem hajlandó külföldi megfigyelőket beengedni az országba, noha Ukrajna az Európa Unióba és a NATO-ba igyekszik, amely szervezeteknél elsődleges szempont a demokratikus értékrend szavatolása.

„Egy elcsalt választás esetén az újonnan felálló parlament legitimitása is megkérdőjeleződhet”

– tette hozzá a KMKSZ vezetője, lévén Ukrajnába sem az ENSZ, sem az Európa Tanács megfigyelőit nem engedték be.

„Nagyon sok fog múlni a részvételi arányon.

Az emberek egy része külföldön dolgozik – elsősorban Magyarországon – őket is kérjük, hogy erre a hétvégére látogassanak haza és együtt segítsük képviselethez a kárpátaljai magyarságot”

– mondta a választásoknak a magyarságot érintő eredményét firtató kérdésre Brenzovics László.

A nyelvtörvény felülbírálatát illető elnöki fogadkozásra reagálva a KMKSZ elnöke úgy fogalmazott:

„Zelenszkij úgy igyekszik politizálni, hogy a lényeges kérdésekben nem mond semmit. Így akarja maximalizálni a szavazatait”.

Az ukrán hatóságok eljárást indítottak egy kárpátaljai magyar újság ellen is, amiért a címlapján a magyar nemzeti színekkel illusztrálta Kárpátalja térképén a szavazóköröket, ami Brenzovics László szerint ékes példája az „ukrán paranoiának”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában