Fecske és Kócsag

2019.07.24. 13:25

Két korszerű hajóval bővült a vízimentők flottája

A szélsőséges időjárási körülmények között is bevethető hajókat közadakozásból és két magyar cég támogatásából vásárolta a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.

Fecskét és Kócsagot, a két új mentőhajót a Balatonfüredi Yacht Clubban tartott ünnepségen vette birtokba a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. A hajók elnevezése üzenetértékű, hiszen mindkét védett madár hozzátartozik a balatoni tájhoz – hangzott el az átadón.

Fecskét és Kócsagot kifejezetten mentési célokra alakították ki. A 200 lóerős motorral felszerelt, 7 méter hosszú hajók könnyen irányíthatók, és bármilyen időjárási körülmények között bevethetők. Tágas fedélzetüknek köszönhetően 6-8 személy kimentésére is alkalmasak. A 2 hajó tökéletesen illik a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának sürgősségi betegellátó- és mentőflottájába.

A vízimentők szervezete a két speciális, újszerű mentőhajó megvásárlásához 4 millió forintot kapott lakossági adakozásból, 12 millió forintot pedig a balatoni és a magyarországi turizmus legnagyobb szereplője, az Opus Global Nyrt. és az érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. ajánlott fel.

„Amikor a Magyarországi Vízimentők Szakszolgálata meghirdette a gyűjtést, tudtuk, hogy a felhívás nekünk is szól. Nekünk is van tennivalónk azért, hogy a vízimentők a jövőben is azt tehessék, amire vállalkoztak. Felelősen gondolkodó tőkepiaci szereplőként és turisztikai szolgáltatóként nem volt kérdés, hogy kipótoljuk a hiányzó összeget. Hiszen az ilyen példaértékű kezdeményezések felkarolása az üzleti világ felelőssége”

– hangsúlyozta az átadó ünnepségen az Opus Global Nyrt. igazgatósági elnöke, Mészáros Beatrix.

Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója, Mészáros Beatrix, az Opus Global Nyrt. elnöke és Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke

A Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója, Hülvely István kiemelte:

„A vízimentőknek köszönhetően a vendégek a vízen és a vízparton egyaránt biztonságban érezhetik magukat. Az ő felelősségvállalásuk is hozzájárul ahhoz, hogy a pihenni vágyók elégedetten térnek vissza a Balatonra.”

A vízimentők nevében Bagyó Sándor elnök megköszönte a civil és az üzleti szféra példás összefogását, és elmondta, hogy a két hajó szolgálatba állítását Szent István ünnepére tervezik. Hozzátette:

„Ez nem várt születésnapi ajándék nekünk, az egyesületnek. Igyekszünk megszolgálni, ahogy tettük azt mindig, az elmúlt 20 évben is.„

Eddig 3000 embert mentettek ki

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata közhasznú egyesületet 1999-ben alapították Zánkán. Tagjai az elmúlt 20 évben közel 3000 embert mentettek ki vízből. Az utánpótlásról vízimentőket képző tanfolyamok rendszeres szervezésével gondoskodnak. A civil szervezet küldetésének tartja a balesetmegelőzést is, tagjai iskolák százaiban tartottak prevenciós előadásokat. A szervezet 2006-ban az egész országra kiterjesztette működését. A Balatonon ma már több mint 50 strandon, országszerte pedig további 30 helyszínen állnak szolgálatban vízimentők.

Borítóképünkön az egyik hajó és legénysége

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában