Brüsszelt ez nem érdekli

2019.07.08. 13:42

Kiadásai 28 százalékát határvédelemre fordítja a rendőrség

A közös európai érdekeket szolgáló, rendkívüli költségek viseléséből az Európai Uniónak is ki kellene vennie a részét.

A rendőrség 2018. december 31-ig terjedő pénzügyi kiadásainak 28,71 százalékát, számszerűen 146 709 113 395 forintot fordított a határrendészeti, illetve határvédelmi feladatok ellátására. Ebből az összegből Brüsszel egyetlen forintot sem térített meg, miközben az ország így Európa határait védte – tudta meg az Origo.

Orbán: hazánk nemcsak saját magát, hanem Európát is védi

„A kerítés megépítésével, háromezer határvadász kiképzésével és szolgálatba állításával hazánk nemcsak saját magát, hanem Európát is védi az illegális bevándorlók áradatával szemben” – állt abban a levélben, amelyet Orbán Viktor még 2017. szeptember 1-jén írt Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének.

Így folytatta: „A magyar álláspont szerint legfőbb ideje, hogy az európai szolidaritás a határvédelem ügyében a gyakorlatban is érvényesüljön. Meggyőződésünk, hogy Olaszországhoz és Görögországhoz hasonlóan

a magyar oldalon felmerült, de közös európai érdekeket szolgáló, rendkívüli költségek viseléséből az ilyenkor szokásos módon az Európai Uniónak is ki kell vennie a részét.

Mi úgy tartanánk méltányosnak, hogy a hazánk számára eddig költségként felmerült 270 milliárd forintnyi (883,2 millió euró) terhet felerészben az Európai Unió, felerészben pedig Magyarország viselje.„

Növekedett a migrációs nyomás

A Magyar Honvédség munkatársai ismét részt vesznek a határőrizeti feladatok ellátásában – jelentette be az országos rendőrfőkapitány még május 31-én. Balogh János elmondta, Magyarország schengeni külső határainak védelmére folyamatosan szükség van.

Míg tavaly heti átlagban száz migránssal szemben kellett intézkedni, ez a szám idén megduplázódott. Hozzátette: a migránsok és az embercsempészek folyamatosan tesztelik a határvédelmi képességet, keresik az átjutás lehetőségét.

Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka közölte, június 1-jétől három hónapig váltásonként kétszáz katona vesz részt a határőrizetben. Augusztus végéig összesen ezer katona lát el támogató feladatokat a magyar-szerb határon a rendőrség irányítása mellett

– tudatta az altábornagy.

A honvédség 2015 óta folyamatosan részt vesz Magyarország határainak védelmében, és részképességgel folyamatosan támogatja a rendőrség munkáját – közölte Korom Ferenc.

Az altábornagy felhívta arra a figyelmet, hogy a következő három hónapban katonai konvojok mozognak a határ térségében, ami időszakosan fennakadásokat okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában