Nyári egyetemek

2019.07.08. 16:16

Nemzetpolitikai témában különösen aktív a Kárpát-medencei magyarság

2010-ben a kormányzati szakpolitikák között is kiemelt helyre került a nemzetpolitika, ezt nemcsak az anyaországban, hanem a határokon túl – a Kárpát-medencében, illetve a diaszpórában – is megtapasztalhatták a magyarok.

Nemzetpolitikai témában különösen aktív a Kárpát-medencei magyarság – emelte ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa hétfőn Martonvásáron a nyolcadik Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetem résztvevőit köszöntve.

Szilágyi Péter közölte: a nemzetpolitikai témájú nyári egyetemek a Kárpát-medencében élő fiatalokat kívánják megszólítani.

A napokban kezdődött a felvidéki Martosi Szabadegyetem és a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem Felsőszinevéren, a héten nyitja meg kapuit a kishegyesi Vajdasági Szabadegyetem, az erdélyi Tusnádfürdőn pedig a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor programjai várják a fiatalokat július végén.

A Kárpát-medencei magyarság helyzetéről szólva a miniszteri biztos kiemelte: Ukrajnában soha nem volt ilyen rossz a kárpátaljai magyarság helyzete, és a közelmúlt eseményei azt mutatják, hogy komoly feladatra kell készülni a térségben.

Romániában a múlt héten fogadták el a közigazgatási kódexet, amely Szilágyi Péter szerint visszalépést jelent a kisebbségi jogok terén az erdélyi és a partiumi magyarok számára.

A miniszteri biztos kitűnőnek értékelte a politikai kapcsolatokat Szlovákiával, de hozzátette: a nyelvi jogok és az állampolgárság kérdéseiben van még miről beszélni.

A Vajdaság területén jó politikai kapcsolatok mellett „nyugalmi állapot” van Szerbiával, ami bizakodásra ad okot Szilágyi Péter szerint. Hozzáfűzte, Horvátországban és Szlovéniában is hasonló a helyzet.

Az Őrvidéken és Bécsben élő magyarok alapvetően a diaszpórához tartoznak, de nekik is meg kell harcolniuk az anyanyelv használatért, azért, hogy meg tudják tartani nyelvüket, kultúrájukat – fogalmazott. Hozzátette:

a Kárpát-medencében élők mellett mintegy 2,5 millió magyar él a diaszpórában, közülük a legtöbben Észak-Amerikában.

Szilágyi Péter azt mondta: 2010-ben a kormányzati szakpolitikák között kiemelt helyre került a nemzetpolitika, ezt nemcsak az anyaországban, hanem a határokon túl – a Kárpát-medencében, illetve a diaszpórában – is megtapasztalhatták a magyarok.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet nyolcadik alkalommal rendezi meg a Kisebbségvédelem Európában című nyári egyetemet – közölte Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója.

A péntekig tartó programok közt szó lesz az Európai Parlamentben folyó kisebbségvédelmi munkáról, a nyelvi jogokról, valamint a magyar nemzetpolitika és a kisebbségvédelem lehetőségeiről az Európai Unióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában