engedmény

2019.07.19. 19:53

Több mint 2600 rab kapott kegyelmet Kubában

A kegyelemben részesültek mind letöltötték a kiszabott börtönbüntetésük legalább harmadát.

A kommunista állam a világ országai közül az egyik legmagasabb számaránnyal rendelkezik a bebörtönzötteket illetően.

A pénteki közlés szerint a kubai államtanács 2604 fegyencet részesített kegyelemben, bár a szabadon engedettek lajstromát nem közölték.

A Granma című kubai kommunista pártlap szerint a testület a rabok magaviselete, a szabadságvesztésből letöltött idő, az általuk elkövetett bűncselekmény jellege, illetve esetleges egészségügyi panasza alapján döntött. Előnyben részesítette a nőket, a fiatalokat és az időseket, ugyanakkor a gyilkosságért, nemi erőszakért, zaklatásért, kábítószer kereskedelemért, korrupcióért elítéltek, valamint a bűnismétlők esetében kizárta az idő előtti szabadulás lehetőségét.

A kegyelemben részesültek mind letöltötték a kiszabott börtönbüntetésük legalább harmadát.

A kubai hatóságok nem tesznek közzé rendszeresen adatokat a szigetországban fogva tartottakról. 2012-es információk szerint a 11,2 milliós sziget 57 337 lakója volt rácsok mögött.

Világszintű összehasonlításban ezzel Kuba hatodik helyre került az egy főre eső bebörtönzöttek számát tekintve, bár az Egyesült Államok így is megelőzte a londoni székhelyű Institute for Criminal Policy Research bűnügyi szakpolitikai kutatóintézet szerint.

A Kubai Foglyok Védelmezői nevű jogvédő csoport viszont azt állítja, hogy a bebörtönzöttek száma jóval meghaladja a hivatalosan elismert adatokat. A madridi székhelyű szervezet szerint Kubában 123 ezren vannak börtönben, ami a lakosság 1 százalékának felel meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában