Blokkolnak a V4-ek

2019.07.01. 13:15

Uniós csúcs: nem merték a szocialisták csúcsjelöltjét szavazásra bocsátani

Holnapra halasztották az uniós csúcsot, miután eltűnt a támogatás Frans Timmermans mögül. Manfred Weber már a fájdalomdíjra sem elég jó.

Bécs, 2019. május 25. Frans Timmermans, az Európai Bizottság elsõ alelnöke, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) európai parlamenti (EP) listavezetõje beszél az Osztrák Szociáldemokrata Párt, az SPÖ EP-kampányának záró rendezvényén Bécsben 2019. május 25-én. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselõit. MTI/EPA/Michael Gruber

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Michael Gruber

Hétfőn délben még mindig tart az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben, ahol a vezető pozíciókról kellene dönteni az uniós miniszterelnököknek. A német kancellár és a francia elnök körömszakadtáig ragaszkodik ahhoz, hogy a választásokon vesztes (csak a második helyen végzett) szocialisták csúcsjelöltje, Frans Timmermans legyen a bizottság elnöke – olvasható az Origo hírösszefoglalójában.

Angela Merkel az előző csúcson ezt még élesen ellenezte, ezért sokan találgatják Brüsszelben, hogy váratlan engedékenysége egyszerű politikusi gyengeség, vagy összefüggésben van rejtélyes betegségével.

A V4-ek kitartanak, kemény munkával blokkolják Timmermans kinevezését, ehhez azonban szövetségesekre van szükségük.

A bolgárokat az Európai Tanács elnöki posztjával akarják maguk mellé állítani Macronék, de Timmermans ellen az ír, a lett, a horvát és az olasz miniszterelnök is tiltakozott. Nem sokkal déli fél egy előtt az Európai Bizottság szóvivője azt írta Twitteren, Donald Tusk felfüggesztette a csúcstalálkozót és holnap délelőtt 11-re halasztotta a folytatást. Az Origo információi szerint végül Timmermans nevét nem is merte szavazásra bocsátani Donald Tusk.

Újra visszaültek a tárgyalóasztalhoz az uniós országok vezetői, miután vasárnap késő este Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felfüggesztette a csúcstalálkozót. Tusk ezután négyszemközt tárgyalt a 28 ország vezetőjével, majd a Timmermans jelölését kitaláló francia-német-holland-spanyol négyessel újra találkozott.

Ezután diplomáciai források azt szivárogtatták ki, hogy meglepetésre megint Frans Timmermanst javasolják a csúcstalálkozó résztvevőinek. A Timmermans ellen hevesen tiltakozó bolgár miniszterelnököt azzal akarják maguk mellé állítani, hogy Bulgária megkapná az Európai Tanács elnöki posztját (Krisztalina Georgijeva a Világbank elnöke lenne az), a külügyi főtárgyaló a dán liberális Margrethe Vestager vagy Charles Michel belga miniszterelnök lenne, míg az Európai Parlament elnöke két és fél évig Manfred Weber, aztán Guy Verhofstadt.

Ez a javaslat a Néppárt újabb megalázása, a néppárti csúcsjelölt Webernek ugyanis „fájdalomdíjul” azt ígérték, hogy legalább az EP elnöki posztját teljes ciklusra megkaphatja, de úgy tűnik, Angela Merkel még ezt sem tudja kiharcolni neki.

Brüsszelben amúgy is találgatások témája Merkel feltűnő gyengesége. Az előző csúcstalálkozón még azt mondta a Weber ellen összefogó szocialistáknak és liberálisoknak, hogy ha a néppárti csúcsjelölt neve lekerül az asztalról, akkor a többi csúcsjelölté is. Az oszakai G20 csúcson aztán váratlanul Macron mégis meggyőzte.

Vannak, akik szerint ez nem egyszerű politikusi gyengeség, hanem rejtélyes betegsége miatt megrendült egészségi állapotával függ össze.

A Politico nevű brüsszeli portál tudósítójának egy diplomata egyébként félig viccelődve azt mondta: Tusk és a német-francia szövetség arra játszik, hogy az álmos miniszterelnökök előbb-utóbb bármit megszavaznak.

A trükk végül nem jött be, a visegrádi országok miniszterelnökei kitartottak és tovább blokkolják Timmermans kinevezését. Ebben a lett, a horvát, az olasz és az ír miniszterelnök is szövetségesük.

Borítókép: Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, az Európai Szocialisták Pártjának (PES) európai parlamenti (EP) listavezetője beszél az Osztrák Szociáldemokrata Párt, az SPÖ EP-kampányának záró rendezvényén Bécsben 2019. május 25-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában