Emberáradat

2019.08.18. 16:02

Több mint háromszáz migránst tartóztattak fel a törökök az Égei-tengeren

Szombat este és vasárnap reggel között összesen 330, Görögországba tartó illegális bevándorlót tartóztatott fel a török parti őrség az Égei-tengeren – jelentette vasárnap az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint a hatóságok hét gumicsónakot állítottak meg az éjszaka folyamán a török Canakkale tartomány Ayvacik körzetének partjainál. A migránsok – köztük afgánok, szíriaiak és palesztinok – a szemközti görög szigetre, Leszboszra akartak eljutni.

A parti őrök az orvosi vizsgálatot követően Ayvacik körzet egy úgynevezett „visszaszolgáltatási központjába” szállították az elfogottakat.

A Törökországban élő mintegy 3 millió 644 ezer szíriai állampolgár úgynevezett átmeneti védelmi státusszal rendelkezik, így ők valószínűleg az ország területén maradhatnak. A nem szíriai migránsokat, amennyiben nem rendelkeznek menekültstátusszal, Ankara rendszerint visszaküldi hazájukba.

Mindennap százak próbálkoznak

A nyári hónapokban egyre több illegális migráns igyekszik átjutni Törökországból Görögországba az Égei-tengeren. A török parti őrség szűkszavú jelentéseit összesítve az derül ki, hogy pénteken összesen 228 embert fogtak el a nyugat-törökországi Izmir, valamint Edirne tartomány partjainál, köztük 128 afgánt, 50 szíriait, illetve afrikai országokból érkezőket, továbbá jemenieket és palesztinokat.

Csütörtökön 345 migráns fordítottak vissza a tengeri úton a török hatóságok, többségüket, 244 embert Izmirben.

Az utóbbi időben egyértelműen Izmir tartományból indulnak a legtöbben a görög szigetek irányába. Canakkale, Edirne, valamint Mugla tartományokból kevesebben vágnak neki a veszélyes vállalkozásnak.

Erősödő nyomás

A török parti őrség adatainak éves összevetéséből az látható, hogy június óta több illegális migránst állítanak meg a hatóságok az Égei-tengeren, mint a tavalyi év azonos időszakában. Míg idén júniusban és júliusban 3258, valamint 5388 migránst tartóztattak fel, addig ez a két érték a múlt évben még 1921, illetve 2331 volt.

Míg 2018 augusztusában összesen 1484 embert fordítottak vissza a török partok felé, addig 2019-ben csak a hónap 16-áig már 4074-et.

Az Égei-tenger néhány éve az Európába irányuló illegális bevándorlás fő útvonalának számított. Bár az Európai Unió és Törökország között 2016-ban kötött egyezség értelmében – amely szerint Törökország feltartóztatja a területéről illegálisan Görögországba igyekvőket – jelentősen csökkent az átkelők száma, az elmúlt hónapokban ismét erősödött a migrációs nyomás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában