Egyházkormányzati intézkedések

2019.08.27. 16:09

Vizsgálat indul az evangélikus egyházban Donáth László ügyében

Mint írják, mindezt Krisztus ügye és az emberi méltóság védelme melletti mély elkötelezettségünk alapján teszik.

A Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének elnökségéhez olyan személyes megkeresések érkeztek Donáth László lelkész magatartásával kapcsolatban, amelyek egyházkormányzati intézkedéseket tesznek szükségessé – olvasható az egyház közleményében.

Az elnökség ezért tényfeltáró vizsgálatot kezdeményez, bevonva az érintett feleket és gyülekezetet is. Ezzel egy időben lelkigondozói és terápiás segítséget kínál fel az érintettek számára.

Az elnökség szorgalmazza a panaszok alapos kivizsgálását – olvasható a Fabiny Tamás püspök és Fábri György egyházkerületi felügyelő által jegyzett közleményben, amely szerint

mindezt Krisztus ügye és az emberi méltóság védelme melletti mély elkötelezettségünk alapján teszik.

Utalnak arra is, ami a 2019. február 22-i zsinati ülésükön az elnök-püspöki székfoglalóban is elhangzott, s amely szerint zéró toleranciát hirdetnek, s ha szükséges, meg kell tenniük az előírt egyházjogi lépéseket, nagy intenzitással kell odafigyelniük az áldozatok hangjára, és lelkigondozói segítséget kell nyújtaniuk nekik.

Az egyházjogi és lelkigondozói folyamat elindításával egyidejűleg a lehetséges áldozatok személyiségi jogainak és méltóságának védelmében

azt is kérik, hogy mások vélt vagy valós fájdalmát, traumáit ne használja fel senki eszközként politikai kommunikációs célokra.

Mint korábban mi is megírtuk: sze­xu­á­li­san zak­lat­hatta, egy al­ka­lom­mal pedig foj­to­gat­hatta is a 30 év kö­rüli ta­ka­rí­tó­nőt a bé­kás­me­gyeri evan­gé­li­kus sze­re­tet­ház­ban Do­náth László evan­gé­li­kus lel­kész, az MSZP volt par­la­menti kép­vi­se­lője.

Cikkünkből az is kiderült, hogy

Donáth László ügyében a Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentés alapján rendelt el nyomozást szexuális kényszerítés miatt.

Donáth László befolyásos baloldali politikus, evangélikus lelkész és publicista. 1994-2010 között az MSZP színeiben parlamenti képviselő is volt.1988 óta lelkész Budán, a csillaghegyi gyülekezetben, ő a 10 éve létrehozott Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház alapítója. Lánya Donáth Anna, aki a Momentum színeiben európai parlamenti mandátumot nyert idén tavasszal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában