rétvári bence

2019.09.23. 19:04

A családtörténet-kutatás ráirányítja a figyelmet a család fontosságára

A digitalizációnak köszönhetően kiszélesedtek a kutatási lehetőségek.

A családtörténet-kutatás ráirányítja a figyelmet a család erejére, fontosságára és a nemzeti összetartozásra – hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán, amelynek műsorában a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Hetedíziglen elnevezésű családtörténet-kutatási programjáról beszélt.

Aki kutatja a családfáját, megerősíti saját, most létező családi kötelékeit, közben új vagy rég nem látott rokonokra lelhet. „Úgy gondoljuk, hogy egy erős nemzet csak erős családokra építhet” – hangoztatta a politikus annak kapcsán, hogy az állam 30 millió forinttal támogatja a projektet.

Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a levéltárakban az elmúlt években számtalan fejlesztést történt, a digitalizációnak köszönhetően kiszélesedtek a kutatási lehetőségek. A családtörténet-kutatás népszerűségéről szólva példaként említette, hogy az ezzel foglalkozó egyesület tagsága évente ötszáz fővel nő.

Rétvári Bence felhívta figyelmet arra, hogy Hetedíziglen Facebook-oldalán részletes információk találhatóak a programról.

Mikó Zsuzsanna, az MNL általános főigazgató-helyettese arra biztatta az érdeklődőket, hogy saját maguk találják meg családi gyökereiket. A kezdeményezés ehhez nyújt segítséget bármelyik országos vagy megyei levéltárban. Hozzátette, hogy az általános iskolásoknak is készült segédlet a kutatások elkezdéséhez.

Szabó Dorottya, az MNL főlevéltárosa korábban elmondta, hogy az új genealógiai program a családtörténet-kutatásra fókuszál, amely sokkal szélesebb spektrumot biztosít, mint a családfakutatás, segítségével számos életmód és helytörténeti vonatkozású adat is felderíthető.

A családtörténet-kutatás során kiderül többek között az, hogy milyen foglalkozásokat űztek, milyen településeken éltek, voltak-e birtokai vagy honnan telepítették be a felmenőket.

Borítókép: illusztráció: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2019. június 17-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában