Illegális bevándorlás

2019.09.19. 14:53

Az Interpol szerint terroristák is átkelhetnek a Földközi-tengeren

A nemzetközi rendőri szervezet Neptun II. nevű akciója kifejezetten a tengeri határokon átkelő terroristák ellen irányult, és célkeresztbe vette a Földközi-tengeren tevékenykedő drog-, ember- és fegyvercsempész bűnszervezeteket is.

A nyáron és kora ősszel az Interpol koordinálásával több országban végrehajtott tengeri határvédelmi művelet során több mint egy tucat esetben került elő olyan nyom, amely arra utal, hogy külföldi terroristák is átkelhetnek a Földközi-tengeren Észak-Afrikából Európába – közölte csütörtökön az Interpol.

A nemzetközi rendőri szervezet július 24-től szeptember 8-ig tartotta Neptun II. nevű akcióját, melynek műveletében részt vettek az EU határ- és partvédelmi ügynökségének (Frontex) és a Vám Világszervezetnek (WCO) munkatársai is.

Az akcióban részt vevő hat ország – Algéria, Franciaország, Olaszország, Marokkó, Spanyolország és Tunézia – hatóságai több mint 1,2 millió keresését futtattak az Interpol nemzetközi adatbázisának segítségével, elsősorban elvesztett vagy ellopott úti okmányok, illetve gépjárművek után.

Összesen 31 esetben indítottak nyomozást, 12 esetben külföldi terroristák utazásával összefüggésben.

Jürgen Stock, az Interpol főtitkára rámutatott arra, hogy ha a szervezet nemzetközi adatbázisa segítségével megosztják egymással az ott tárolt információkat, akkor minden igazoltatás és határellenőrzés áttörést jelenthet a terrorizmussal kapcsolatos nyomozásokban. Hozzátette, hogy ezáltal

az Interpol egyfajta „globális botlódrótként” működik, mert megakadályozza a terrorizmussal vagy más bűncselekményekkel gyanúsított emberek szabad mozgását.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2014-ben elfogadott, 2178-as számú határozata kimondja, hogy az Interpol adatbázisán keresztül megosztott információk kulcsfontossággal bírnak a terrorizmussal gyanúsított emberek hatékony azonosításához.

Az adatbázisban jelenleg több mint 50 ezer nemzetközi terrorista adatát tárolják és körülbelül 400 ezer velük kapcsolatos információt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában