Meglepő őszinteség

2019.09.16. 07:43

Macron szerint a magyar modell képes az európai válság kezelésére

Szokatlanul nyíltan beszélt Európa válságáról saját diplomatái előtt a francia elnök.

Lánczi Tamás politológus a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, szokatlanul nyíltan beszélt Emmanuel Macron pénteken saját diplomatái előtt, kiemelve, hogy egyetlen olyan megújítási kísérlet van jelenleg, amely az európai válság kezelésére szolgálhat, ez pedig Magyarországról érkezik – írja a hirado.hu.

Macron: Franciaország nem képes a válságkezelésre

Annak ellenére, hogy magával a vízióval vitába száll a francia elnök, azt elismeri, hogy az Orbán Viktor kormányfő által vezetett Magyarország elképzelései lehetőséget nyújtanak a jelenleg fennálló problémák orvoslására Európában.

A beszéd után nagyon erős túlzás lenne azt mondani, hogy Macron Orbán híve lenne.

Franciaországnak egyfajta presztízsveszteség, hogy nem tud egy olyan „tervet” létrehozni, amellyel a válság kezelhető lenne, és mivel erre képtelen, ezért, ahogyan Macron fogalmaz, a katolikus Magyarországnak kell egy kereszténydemokrata megújítási folyamatot véghezvinnie.

A francia elnök szerint kulturális, gazdasági és politikai értelemben is válság van, vagyis vezetési válság keletkezett Európában. Beszédében bővebben kitért a gazdaságra. Véleménye szerint a jövőben globális téren Kína dominálja majd a világgazdaságot, valamint feltörekvő országként Macron megemlítette Indiát.

Európa már most ki van szolgáltatva a nagyhatalmaknak, de a későbbiekben még jobban ki lesz, és még nagyobb teret veszít, ha az európai politikában nem lesz változás. „Franciaországról azt mondta, gazdaságilag csak nehezen tudja magát kivonni más országok befolyásolása alól” – folytatta Lánczi Tamás.

Macron a májusi európai parlamenti választásokkor elszenvedett kudarca miatt óvatosabban politizál, ezért felvetődik a kérdés, hogy a mostani szavai vajon mennyire őszinték. Abból a szempontból viszont ez teljesen mindegy, hogy a kimondott szavaknak súlyuk van, amelyeknek következményei lesznek.

Egyre nő Közép-Európa súlya

Eddig csak Közép-Kelet Európában beszéltek arról, hogy Franciaországnak és Észak-Nyugat-Európának milyen mértékben csökken a súlya, mostanra viszont, mivel a nyugat-európai „politikai rendszer” láthatóan egyre működésképtelenebb, a térség politikusai is kezdik felismerni, hogy elképzeléseik már nem funkcionálnak. Emiatt máshogy kell csinálni a dolgokat, mint az elmúlt 30 évben, a hidegháború után.

„A gazdasági folyamatok egyáltalán nem kedvezőek, hiszen Európa magországainak gazdasági növekedése 1 százalék alatt van. Ezzel szemben a legutóbbi negyedéves adatok szerint Magyarország gazdasági növekedése 5 százalékos, valamint a közép-kelet-európai régióra is jellemző a gazdaság dinamikus növekedése” – tette hozzá Lánczi Tamás.

Borítóképünkön Emmanuel Macron

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában