A bátrak és az elszántak

2019.10.24. 08:26

1956-2006: tisztelet a népfelkelések bátrainak

A Nemzeti Jogvédő szolgálat szerint 1956 és 2006 egy tőről fakadt: mindkettő arról szól, hogy a magyar nemzet szabadságvágya a tettekben is megnyilvánult, s a bátrak és elszántak szembeszálltak az elnyomókkal.

Közleményt adott ki a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ), miután a szabadságharc 63. évfordulóján a kispesti '56-osok emlékhelyén megkoszorúzták Porubszky István (Potyka bá) sírját, a 301-es parcellában pedig a kivégzett hősök, köztük a 18 éves kor elérése előtt bestiálisan kivégzett Mansfeld Péter sírjánál tették le a virágaikat és gyújtottak mécsest.

Közleményükben arra hívják fel a figyelmet, hogy

megítélésük szerint 1956 és 2006 egy tőről fakadt: a magyar nemzet szabadságvágya a tettekben is megnyilvánult, bátrak és elszántak szembeszálltak az elnyomókkal. Mindkettőt leverték, de a nemzet szabadság iránti vágyát megtörni nem lehetett sem 63, sem pedig 13 éve. A szabadságharcok végül mindig győznek.

Mint felidézték, sok a párhuzam a két népfelkelés között: 56-ban a Rádióban akarták a nép szabadság iránti követeléseit beolvastatni, 2006-ban az MTV-ben. Ezt mindkét helyen megtagadták és erőszakot alkalmaztak a tüntetőkkel szemben, mindkét összecsapás a tüntetők győzelmével végződött.

1956-ban azonban magasabbra lobbant az ellenállás lángja és a bátrak fegyverre keltek, s pár napig győztek. 2006-ban a gyurcsányi terrorgépezettel szemben nem bontakozott ki a politikai ellenállás talaján országos fegyveres ellenállás, csupán néhány utcai harc (a Blaha Lujza téri csata, a Deák téri harckocsis roham, a Ferenciek téri barikád) erejéig mutatta meg a nép, az ellenállás erejét.

Fontos, hogy ezen a napon megemlékezzünk a bátrakról, a hősökről: maréknyi elszánt magyar fiatal a világ akkori leghatalmasabb hadseregét tudta legyőzni 1956-ban. Követendő példakánt kell rájuk tekintenünk.

A győzelem után jött a politika árulása: Kádár-Apró-Dögei, és Biszkuék a Vörös Hadsereg szuronyai élén visszahozták a diktatúrát, az alávetettséget és az önrendelkezéstől való megfosztottságot

- írják, hozzátéve: fontos, hogy az árulókat is számon tartsuk és megbüntessük, mert sajnos a történelem azt igazolja, hogy mindig akadnak olyanok, akik saját nemzetüket idegen érdekeknek szolgáltatják ki. És a mai nemzetárulókat is néven kell nevezni és le kell leplezni, akik hazánk önrendelkezésének felszámolásán és a nemzetépítés-nemzetegyesítés ellen ügyködnek nemzetközi megbízóik óhajának megfelelően.

Ma is fel kell venni a harcot nemzetünk megvédése és a nemzet egyesítése érdekében! Október 13-a után még inkább egyértelmű, kik ellen. Jelzésértékű, hogy ma a 2006-os rendőrterror egyik fő felelőse, „a véreskezű Néró” frontális támadást hirdetett a nemzet ellen ismét

- hangoztatja a Nemzeti Jogvédő Szolgálat, emlékeztetve arra, hogy 13 éve a szabadságharca emlékezőkre és a kormányváltást követelőkre lecsapott a totális rendőrterror szemkilövésekkel, lovasrohamokkal, kardlapozással, embervadászatokkal, verésekkel, kínzásokkal, önkényes letartóztatásokkal, brutális és tömeges rendőri akciók sorozatával.

Az igazságtétel érdekében van még tehát tennivaló – jegyzi meg az NJSZ " target="_blank" rel="noopener">Gaudi-Nagy Tamás jegyezte közleménye, megállapítva egyben azt is, hogy véleményük szerint az 2006 őszi rendőrterror politikai és rendőri vezetői a felelősségre vonást nem kerülhetik el, mert a terrorcselekmény soha nem évülő bűntett.

„A 2006 szeptember 19-én levadászott Dukán Dánielnek rendőrség elleni, a rendőrség és az alsóbb fokú bíróságok által elutasított kárigénye az Alkotmánybíróság, az október 23-án a Kossuth téren letepert, elfogott és önkényesen előállításban tartott Fáber Károly kárigénye a Kúria elbírálására vár”

- írják, utalva arra, hogy néhány ügy még azóta is függőben van. Szándékaik szerint erre emlékeztetve is azt érzékeltetik, hogy közleményük kiinduló állítása a valós helyzetet tükrözi, s így van miért hangoztatniuk azt a tételüket, hogy az ellenállóknak amnesztia, a felelősöknek büntetés jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában