friss infók

2019.10.04. 06:48

Japán megosztaná Dél-Koreával Kim Dzsongun rakétakísérleteit

Japán kész megosztani értesüléseit Dél-Koreával a legutóbbi észak-koreai rakétakísérletről, annak ellenére, hogy viszonya feszült Szöullal – közölték tokiói kormányforrások csütörtökön.

A gesztus része annak a japán-dél-koreai egyezmények, amelynek értelmében a két ország kicseréli hírszerzési értesüléseit. A szerződés azonban novemberben lejár.

Dél-Korea augusztusban felmondta a megállapodást, amelynek hatálya egyébként automatikusan meghosszabbodott volna egy évvel.

Szöul szerint az vezetett az egyezség felmondásához, hogy az utóbbi hetekben Japán szigorította a dél-koreai ipar számára kulcsfontosságú több vegyi anyag kivitelét, és eltávolította Dél-Koreát azon országok sorából, amelyek kereskedelmi szempontból kedvezményes eljárásban részesülnek. Szöul azt vetette a japán vezetés szemére, hogy az exportszabályok szigorítását fegyverként használja fel a Koreai-félsziget korábbi, 1910 és 1945 közötti japán megszállásából hátramaradt vitákban.

Észak-Korea csütörtökön azt állította, hogy előző nap sikerrel tesztelte egy új típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétáját

(SLBM). A kísérlet kisebb riadalmat keltett a régióban. A tengeralattjáróról indított rakétákat ugyanis jóval nehezebb észlelni, mint a szárazföldi telepítésűeket, és ezért veszélyesebb is.

Kono Taro japán védelmi miniszter csütörtökön azt mondta, hogy az ügyben beszélt Mark Esper amerikai védelmi miniszterrel, megállapodtak abban, hogy együttműködnek, illetve az Észak-Koreával kapcsolatos ügyekben továbbra is fontos szerepet szánnak Dél-Koreának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában