Szentbeszéd

2019.10.06. 16:16

Megnyitotta a pápa az Amazóniáról tartott szinódust

A vatikáni Szent Péter bazilikában tartott misével nyitotta meg vasárnap Ferenc pápa a katolikus egyház Amazónia-szinódusát.

Szentbeszédében a katolikus egyházfő bírálta az erdőtüzeket, így az Amazonas-vidéken nemrégiben jelentős károkat okozó, „pusztító érdekekből” gyújtott tüzeket.

„A pusztító érdekből gyújtott tűz, amely nemrégiben Amazóniát dúlta fel, nem azonos az evangéliumi tűzzel” – mondta a pápa.

Hozzátette: az efféle „pusztító” tűz célja egyebek mellett „a különbözőségek elégetése, annak érdekében, hogy mindent és mindenki egyformává tegyenek”.

A háromhetes tanácskozáson, amelyen Dél-Amerikából és a világ más részeiből érkezett püspökök, valamint a térség előtt álló kihívásokkal foglalkozó külső szakértők vesznek rész, az őshonos népek helyzetét, az Amazonas vidékének környezeti pusztulását és más, egyházon belüli kérdéseket vitatnak meg.

A szinódus cíne, amelyen egyebek mellett Cristoph Schönborn osztrák bíboros és Erwin Kräutler emeritus amazóniai püspök is jelen vannak, Amazónia: új utak az Egyház és egy átfogó ökológia számára.

A tanácskozás a szerdán közzétett munkadokumentuma szerint az Egyház részéről válaszokat sürget a nehéz helyzetben lévő és súlyos veszélyeknek kitett amazóniai térség számára – írta a Magyar Kurír.

A növekvő erdőirtás és a súlyos erdőtüzek jelentős kárt okoznak a világ legnagyobb esőerdejében. Ferenc pápa 2015-ös enciklikájában felhívta a figyelmet a környezetvédelem és az általános felmelegedés elleni küzdelem fontosságára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában