szerencsétlenség

2019.10.29. 12:42

Súlyos környezetszennyezéssel is járt a szibériai aranybánya-baleset

A szerencsétlenség másnapjának reggelén a rézizotóp-szennyeződés a folyóban elérte a megengedett érték 206-szorosát.

A megengedett maximális érték több mint kétszázszorosára nőtt a réz koncentrációja a szibériai Szejba folyó vizében a tizenöt halálos áldozattal járó október 19-ei aranybánya-baleset miatt – közölte honlapján kedden az orosz hidrometeorológiai szolgálat (Roszgidromet).

A Krasznojarszki területen a megáradt Szejba a bányaüzem öt engedély nélkül megépített gátját szakította át Scsetyinkino településnél.

A két ideiglenes munkásszállást elsodró árban az egészségügyi minisztérium szerint a tizenöt halálos áldozat mellett 27 ember megsérült, ötöt pedig eltűntnek nyilvánítottak.

Az aranybánya vezérigazgatóját és két vezető munkatársát őrizetbe vették akkor az orosz hatóságok.

A Roszgidromet szerint a szerencsétlenség másnapjának reggelén a rézizotóp-szennyeződés a folyóban elérte a megengedett érték 206-szorosát. Ólomból ötször, cinkből pedig 19-szer több volt a vízben, mint amennyi maximálisan lehet a Jenyiszej vízgyűjtő területéhez tartozó, a Sziszimbe ömlő Szejbában.

A következő napok mérései is magas, bár csökkenő értékeket mutattak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában