összefogás

2019.11.25. 10:22

A fukusimai katasztrófa áldozataiért imádkozott Ferenc Pápa

A Japán északkeleti részét romba döntő 2011-es földrengés és szökőár áldozataiért imádkozott hétfőn a fővárosban, Tokióban az egyházfő.

A természeti katasztrófa vezetett a fukusimai prefektúrában lévő atomerőmű több reaktorának leolvadásához is.

A katolikus egyházfő 300 ember, köztük az akkori szerencsétlenség túlélői előtt beszélt. Hangoztatta, hogy az emberek felszámolhatják a három katasztrófa következményeit, ha a szolidaritás jegyében összefognak, segítik egymást. A társadalom szerkezetének helyreállítása legalább annyira fontos, mint az egészségügy és a műszaki megoldások – emelte ki. A japán embereket méltatva elmondta, hogy az elmúlt nyolc évben összefogást, türelmet, állhatatosságot és rugalmasságot tanúsítottak.

Hozzáfűzte, hosszú még az út a teljes helyreállításhoz, de mindenképpen megvalósítható, ha számítani lehet az emberek lelkierejére az egymást segítő mozgósításban. Amíg a helyi közösségekben nem születnek újjá a társadalmi kapcsolatok, amíg nem élhetnek újra biztonságban és kiszámítható létben, addig a fukusimai baleset következményeit nem lehet felszámolni – vélte.

Az élet más kihívásairól szólva megemlítette a környezetszennyezést, a káros sugárzás hosszú távú hatását. Felvetette a nukleáris energia használatának – Japánban igen érzékeny – kérdését is, hangsúlyozta, hogy a japán püspökök már rég felszólítottak ez utóbbi felszámolására.

A pápa vasárnap az atomfegyverek leszerelését sürgette abban a két japán városban, Hirosimában és Nagaszakiban, amely ellen a második világháború végén az Egyesült Államok atomfegyvert vetett be. Védhetetlenül perverznek és erkölcstelennek nevezte az atomfegyverek birtoklását, bevetésüket pedig az emberiség és a természet elleni bűncselekménynek.

Szavaira a japán kormány hétfőn reagált. Szuga Josihide kormányszóvivő elismerte, hogy Japán függ az Egyesült Államok nukleáris elrettentő erejétől, de hozzátette, hogy az reális és megfelelő védelmet nyújt számára. A japán-amerikai biztonsági rendszer fenntartása és megszilárdítása legalább annyira fontos, mint az ország védelmi képességeinek megerősítése – hangoztatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában