határon túl

2019.11.02. 14:06

A NATO-főtitkár szót emelt a kárpátaljai magyarok jogaiért

Ukrajnának is szem előtt kell tartania a Velencei Bizottság javaslatait.

Kijevi látogatása során felhozta a kárpátaljai magyarok problémakörét Jens Stoltenberg – számolt be a korrespondent.net hírére hivatkozva a Kárpáthír – írja a Mandiner. A portál szerint a NATO-főtitkár arra kérte az ukrán államfőt, biztosítson nagyobb jogkört a kárpátaljai magyarok számára.

Stoltenberg a kijevi látogatásán rendezett sajtótájékoztatón mondta el az ukrán vezetésnek szóló üzenetét, mely szerint vegyék figyelembe és alkalmazásba a Velencei Bizottság valamennyi, az ukrajnai kisebbségek oktatására és jogai biztosítására vonatkozó javaslatát.

A média munkatársai előtt a főtitkár elmondta, hogy a kárpátaljai magyarság kérdésköre felmerült a Volodimir Zelenszkijjel folytatott négyszemközti megbeszélésen. Ez a probléma ugyanis erősen nyugtalanítja Magyarországot, amely tagja a NATO-nak.

Stoltenberg kijelentette, valamennyi tagország osztja a magyar álláspontot, és épp ezért azt Ukrajnának is szem előtt kell tartani.

Most tehát minden Ukrajnán múlik, szögezte le a NATO főtitkára, aki még hozzátette, hogy azt a választ kapta az ukrán elnöktől, hogy Ukrajna kész végrehajtani a Velencei Bizottság hét javaslata közül hatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában