Krímben

2019.11.29. 15:50

Ukrajnának kémkedő orosz ügynöknőt vettek őrizetbe

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) őrizetbe vett egy orosz nőt a Krím félszigeti, különleges közigazgatású Szevasztopolban azzal a gyanúval, hogy az ukrán hatóságok megbízásából katonai titkokat akart ellopni.

Erről az FSZB számolt be pénteken, másfél héttel azután, hogy bejelentette egy orosz katona őrizetbe vételét kémkedés gyanúja miatt.

Oroszország 2014-ben csatolta magához katonai erővel a Krímet, és azóta sok pénzt költött a terület integrálására, valamint jelentős katonai erőt telepített oda, ami nagy feszültség forrása Ukrajna és Oroszország között, és intenzívebbé vált ott a kémtevékenység – írta a Reuters hírügynökség.

Az FSZB nem nevesítette a nőt, csak annyit írt, hogy az ukrán különleges szolgálatok bízták meg, és az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának irányítása alatt célirányosan gyűjtött katonai információkat.

Dmitrij Belik orosz parlamenti képviselő a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a nő polgári alkalmazottként dolgozott az orosz fekete-tengeri flottánál, amelynek székhelye Szevasztopolban van. A kémkedéssel gyanúsított nőt akár húsz év börtönre is ítélhetik.

November 20-án közölte az FSZB, hogy Ukrajna javára folytatott kémkedés gyanújával őrizetbe vettek egy orosz katonát az Ukrajnával határos Rosztov megyében, és hazaárulás gyanúja miatt vizsgálatot indítottak ellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában