konfliktus

2019.11.05. 21:35

Úzvölgye: a románok megint húzzák az időt

A jogi helyzet tisztázatlansága, a román parcella és emlékmű létrehozásához szükséges hatósági jóváhagyások hiánya miatt támadta meg a közigazgatási bíróságon Bákó megye prefektusa a Darmanesti-i önkormányzat határozatait.

Valentin Ivancea – aki szeptember vége óta látja el a Bákó megyei prefektusi tisztséget – megerősítette a Hargita megyei önkormányzat által kiszivárogtatott információt, miszerint

október 11-én megtámadta a közigazgatási bíróságon a Darmanesti-i önkormányzat több határozatát

Egyrészt, azt a márciusban hozott határozatot, mellyel a település magánvagyonából a közvagyonába helyezte át az úzvölgyi katonai temetőt, és azt a másik határozatot is, amellyel az előbbi formai hibáit próbálta javítani. Másrészt az építési engedélyt is megtámadta, melyet önmaga számára bocsátott ki az önkormányzat a román parcella és az emlékmű létrehozására.

A prefektusi hivatal felsorolta azokat a főbb okokat, melyek miatt a bírósághoz fordult. A prefektus elsősorban a Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) engedélyének a hiányát, és a kulturális tárca engedélyének a hiányát kifogásolta. A vonatkozó törvényből idézte;

semmisek azok az építési engedélyek, amelyeket a törvényben felsorolt állami hatóságok engedélye nélkül bocsátottak ki.

A prefektus azt is megemlítette, hogy az építési engedély kibocsátására benyújtott dokumentációban

a Darmanesti polgármesteri hivatal nem bizonyította egyértelműen a terület fölötti tényleges tulajdonjogát.

Elmondta, hogy az önkormányzat tavaly december 17-én bocsátotta ki az építési engedélyt a temető átalakítására, de csak több mint három hónappal később hozott határozatot a terület közvagyonba vételéről.

Ráadásul, a megjelölt területet egy 2010-es kormányhatározat Csíkszentmárton község közvagyonaként rögzítette.

Arról is említést tett, hogy a Hargita megyei Csíkszentmárton és a Bákó megyei Darmanesti határának megállapítása bírósági eljárás tárgyát képezi.

A korábbi prefektus Maricica Luminita Cosa mindkét ügyben ultimátumot adott Darmanesti polgármesterének a törvényesség visszaállítására, de annak ellenére sem indította el a kilátásba helyezett közigazgatási pereket, hogy a kiszabott határidőig a polgármester nem teljesítette követeléseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában