megvádolták

2019.11.21. 07:35

Visszavonul a közéleti tevékenységtől András yorki herceg

A herceg tagadja, hogy tudott volna Jeffrey Epstein bűncselekményeiről, és kész jogi eljárásnak is alávetni magát.

Adelaide, 2019. november 20. 2018. november 26-án Adelaide-ben készített kép András yorki hercegről. Az 59 éves András herceg 2019. november 20-án bejelentette, hogy „belátható időre" visszavonul közéleti tevékenységétől. A hercegről évekkel ezelőtt kiderült, hogy közeli üzleti és baráti viszonyt ápolt Jeffrey Epstein amerikai üzletemberrel, aki a börtönt is megjárta fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt. Epsteint a nyáron ismét őrizetbe vették hasonló vádakkal, majd augusztusban öngyilkos lett a börtönben. A brit uralkodó harmadik gyermeke a BBC televíziónak adott és november 16-án sugárzott interjújában tagadta, hogy szexuális kapcsolata lett volna fiatalkorú lánnyal, és azt állította, semmit nem tudott Epstein bűncselekményeiről, amíg el nem ítélték emiatt. Az interjú azonban egyre nagyobbra dagadó botrányt kavart, ami miatt András a visszavonulást választotta. MTI/EPA/AAP/David Mariuz

Forrás: MTI/EPA/AAP

Fotó: David Mariuz

Visszavonul a brit királyi család magas rangú tagjaként végzett közéleti tevékenységétől András yorki herceg, II. Erzsébet királynő fia, aki a minap egy mind nagyobb botrányt kavaró interjúban igyekezett magyarázni kapcsolatát egy elítélt szexuális bűnözővel.

A herceg egyenes utalást tett arra, hogy kész jogi eljárásnak is alávetni magát.

András hercegről már évekkel ezelőtt kiderült, hogy közeli üzleti és baráti viszonyt ápolt egy amerikai pénzemberrel, Jeffrey Epsteinnel, aki a börtönt is megjárta fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt.

Epsteint a nyáron ismét őrizetbe vették hasonló vádakkal, de augusztusban öngyilkosságot követett el börtöncellájában.

Az 59 éves András – a brit uralkodó harmadik gyermeke, aki jelenleg a nyolcadik a brit trónutódlási sorban – a BBC televízió szombat este sugárzott interjúműsorában tagadta azt a vádat, hogy neki is szexuális kapcsolata lett volna egy fiatalkorú lánnyal.

Epstein szexuális üzelmeinek egyik korábbi áldozata, a jelenleg 35 éves floridai Virginia Giuffre – akkori nevén Virginia Roberts – szerint Epstein 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel.

A nő 2001-ben 17 éves volt, és a floridai törvények szerint akkor még kiskorúnak számított.

András herceg a BBC-interjúban kategorikusan tagadta, hogy valaha is szexuális kapcsolata lett volna Virginia Roberts-Giuffre-val. Kijelentette: arra sem emlékszik, hogy egyáltalán bármikor is találkozott volna a fiatal nővel.

A brit uralkodó fia tagadta azt is, hogy bármit tudott volna Epstein bűncselekményeiről, mielőtt a néhai mágnást elítélték ezek miatt.

A herceg udvari forrásokból származó nem hivatalos médiaértesülések szerint azért egyezett bele az interjúba, hogy tisztázza magát a hosszú évek óta parázsló ügyben.

Kijelentései azonban pontosan az ellenkező hatást érték el: az interjú egyre nagyobbra dagadó botrányt kavart. Részévé vált a december 12-ére kiírt előre hozott brit parlamenti választások kampányának, és a héten több globális óriásvállalat – köztük a BT távközlési konglomerátum, a Standard Chartered Bank és a KPMG üzleti tanácsadó cégcsoport – bejelentette, hogy kivonul a yorki herceg nevéhez kötődő vállalkozástámogatási programokból.

Egy neves amerikai ügyvéd, Gloria Allred, aki Epstein szexuális bűncselekményeinek több áldozatát képviseli, a The Guardian című brit napilapnak azt mondta: az lenne a tisztességes eljárás András herceg részéről, ha önként jelentkezne kihallgatásra az amerikai Szövetségi Nyomozó Irodánál (FBI) és az illetékes New York-i ügyészi hivatalnál, amely Epstein halála ellenére folytatja a vizsgálatot a néhai elítélt mágnás szexuális visszaéléseinek ügyében.

A yorki herceg szerda esti bejelentésében utalást tett arra, hogy erre hajlandó lenne. Közölte: „ha szükséges”, kész segítséget nyújtani bármely illetékes bűnüldöző hatóságnak az ügy kivizsgálásához.

Bejelentette azt is: engedélyt kért a királynőtől, hogy „belátható időre” visszavonulhasson közéleti tevékenységétől.

A nyilatkozatban sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy „helytelen ítélőképességről” tanúságot téve kapcsolatot tartott fenn Jeffrey Epsteinnel, és „mélységes” együttérzéséről biztosította Epstein szexuális bűncselekményeinek áldozatait.

A BBC-nek nyilatkozó szakértők szerint a brit monarchia újkori történetében példátlan ügy egyértelműen károsította a királyi család intézményi megítélését.

Hasonló botrány legutóbb 1995-ben rázta meg a brit királyi családot, amikor Diana hercegnő, Károly trónörökös 1997-ben autószerencsétlenségben elhunyt első felesége egy világszerte megdöbbenést keltő BBC-interjúban nyíltan megkérdőjelezte Károly uralkodói képességeit, és közölte: tudja, hogy férje – András herceg bátyja – megcsalta őt.

Borítókép: 2018. november 26-án Adelaide-ben készített kép András yorki hercegről. Az 59 éves András herceg 2019. november 20-án bejelentette, hogy „belátható időre„ visszavonul közéleti tevékenységétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában