Fenyegetőzés

2019.12.20. 12:48

Listázná a számára kedvezőtlenül ítélő bírókat Márki-Zay Péter

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke rendreutasította az ellenzéki polgármestert.

Budapest, 2019. december 9. Márki-Zay Péter, Hódmezõvásárhely polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én. MTI/Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Heti nyilvános videójában Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke kijelentette, listázni fogja a neki nem tetsző ítéleteket hozó „vérbírókat” – hívta fel a figyelmet az esetre a Pesti Srácok a Promenad hódmezővásárhelyi hírportál cikke alapján. Azt írják, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester bejelentkezésében megfenyegetett minden olyan bírót, aki szerinte „erkölcstelen” és „helytelen” ítéleteket hoz: listára kerülnek, amelyen az általa „árulónak” tartott bírák nevei szerepelnek. De Márki-Zay Péter ennél is továbbment: név szerint üzent Lakatos Péter szegedi bírónak, aki december 20-án dönthet a polgármester egy polgári peres ügyében.

A helyi lap információi szerint a politikus minderrőlár a Soros Györgyhöz köthető, a magyar jogállamiságért mindig aggodalmaskodó Transparency International (TI) szervezet évzáró budapesti konferenciáján is beszélt. A TI azóta sem nehezményezte, hogy a városvezető nyíltan bírók listázásáról szólt.

Pedig a listázáshoz már a platform is megvan. Mint arról a TI-nek beszámolt, elindítja a verbiro.hu nevű oldalt, ahol az általa „vérbírónak” bélyegzett bírák névsorát fogja közzétenni. Hogy a weboldal fenntartását ki finanszírozza, arról a Promenadnak nincsenek információi, ugyanakkor nem tartják elképzelhetetlennek, hogy Hódmezővásárhely városa vagy a TI fogja finanszírozni azt.

Ma ebben a bírósági rendszerben nagyjából attól függ, ki milyen ítéletet kap, hogy melyik bíróságon tárgyalják az ügyét. Majd a verbiro.hu-t elindítjuk, és előbb-utóbb elszégyellik magukat [az érintett bírák]

- fejtette ki a független igazságszolgáltatásról szóló elképzeléseit Márki-Zay Péter a jogvédő szervezet konferenciáján.

Videójában aztán megerősítette, szükségesnek tartja az általa vérbírónak minősített, vagyis szerinte a „pártállam”, vagyis a „Fidesz érdekében erkölcstelen ítéleteket hozó bírók” – listázását. Arra nem tért ki, hogy vajon milyen erkölcsi és szakmai alapon ítélné meg az egyes bírók tevékenységét – írja a Promenad.

Itt azonban nem állt meg az ellenzéki polgármester: legújabb videós bejelentkezésében már nyíltan meg is fenyegetett egy bírót azzal, hogy felkerülhet a listára, ha december 20-án számára kedvezőtlen ítéletet hoz az ellene folyó (újabb) polgári peres eljárásban, amelyet Juhász Tünde megyei kormánymegbízott és Holubán Csilla szegedi járási hivatali vezető indított a vásárhelyi polgármester ellen egy szerintük rájuk nézve sértő Facebook-bejegyzése miatt.

Hát én nagyon remélem, hogy Lakatos Péter bíró úr nem a vérbírók közé akar tartozni, és az eddigi tévedései ellenére most józan belátással majd okos ítéletet hoz

- mondja bejelentkezésében Márki-Zay Péter.

Az eset kapcsán megszólalt az Országos Bírósági Hivatal is, amelynek nemrégiben kinevezett elnöke, Senyei György védelmébe vette Lakatos Pétert és a bírói társadalmat.

„Nyilatkozatában maga kéri [Márki-Zay Péter] a bíróknak, hogy »mondjanak ellent a zsarolásnak«, ehhez képest néhány mondattal később név szerint megnevezi azt a szegedi bírót, aki néhány nap múlva tárgyalást fog tartani a személyét érintő ügyben, majd reményét fejezi ki, hogy a nevezett bíró »okos ítéletet hoz« és »nem akar a vérbírók közé tartozni«. Ez aligha tekinthető másnak, mint nyomásgyakorlásnak, amely a fenyegetés szintjét éri el. A politikai véleménynyilvánításnak nyilvánvalóan nem lehet része olyan fenyegető tartalmú nyilatkozat, hogy az álláspontja szerint »erkölcstelen« ítéletet hozó bírókat »vérbíróként« kell nyilvántartani, és az e listán szereplők »egy demokratikus országban bíróként nem működhetnek”

- írja közleményében Senyei György.

Borítókép: Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere a Transparency International Magyarország konferenciáján egy VI. kerületi étteremben 2019. december 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában