Forrongó Irán

2020.01.04. 12:14

Ezrek kísérték utolsó útjára az iráni Szulejmáni tábornokot

Ezrek kísérték utolsó útjára szombaton Bagdadban azt az iráni tábornokot és az Irán támogatását élvező iraki katonai szövetség vezetőjét, akik előző nap vesztették életüket egy amerikai légicsapásban az iraki főváros közelében.

A handout picture released by Iraq's Hashed al-Shaabi paramilitary force shows a scene from the funeral procession for slain Iranian military commander Qasem Soleimani and Iraqi paramilitary chief Abu Mahdi al-Muhandis (portrait) just outside Baghdad's high-security Green Zone on January 4, 2020. - Thousands of Iraqis chanting "Death to America" joined the funeral procession of the two men both killed in a US air strike the previous day. The cortege set off around Kadhimiya, a Shiite pilgrimage district of Baghdad, before heading to the Green Zone government and diplomatic district where a state funeral was to be held attended by top dignitaries. In all, 10 people -- five Iraqis and five Iranians -- were killed in Friday morning's US strike on their motorcade just outside Baghdad airport. (Photo by - / Hashed al-Shaabi Media / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO /HASHED AL-SHAABI MEDIA OFFICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===

Forrás: Hashed al-Shaabi Media / AFP

Fotó: AFP

Kászim Szulejmáni, az iráni Köztársasági Gárda al-Kudsz Brigádjai nevű különleges egységének parancsnoka és Abu Mahdi al-Muhandisz, a Népi Mozgósítási Erők nevű, iráni támogatást élvező milicistákat tömörítő ernyőszervezet vezetője, valamint a támadás többi áldozata emlékére a bagdadi Zöld Zónában tartottak gyászszertartást, amelyen részt vett Ádil Abdel Mahdi ügyvezető iraki miniszterelnök, Hádi al-Ameri házelnök, Núri al-Máliki volt kormányfő és a síita Irán-barát parlamenti frakciók több vezetője.

A feketébe öltözött, dühös gyászolók Amerika-ellenes jelszavakat skandáltak és bosszút követeltek.

A katonai járműveken szállított tíz holttestet kísérő tömeg iraki lobogók és az iraki milíciák zászlai alatt először a bagdadi Kadhim imám szentélyéhez vonult, majd a gyászszertartás után a menet Kerbela és Nedzsef síita szent városokba indult, ahol Muhandiszt és iraki társait eltemetik. Szulejmani tábornok holttestét Iránba szállítják, ahol a szülővárosában, Kermánban kedden helyezik végső nyugalomra.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője kemény megtorlással fenyegetett pénteken amiatt, hogy az amerikai haderő megölte a legbefolyásosabb iráni katonát. A támadásra parancsot adó Donald Trump amerikai elnök azt hangsúlyozta, hogy azért hajtottak végre célzott légicsapást Bagdadban, hogy megelőzzenek, ne pedig megindítsanak egy háborút.

Washington és Teherán között kiéleződött a feszültség, miután Trump elnök 2018 májusában kiléptette országát a hat nagyhatalom és Irán által 2015-ben megkötött atomalkuból, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató gazdasági szankciókat.

A Népi Mozgósítási Erők ernyőszervezetnek a tagja a Katáib Hezbollah milícia, amely múlt hét pénteken rakétatámadást intézett az iraki Kirkuk melletti katonai támaszpont ellen, s amely támadásra hivatkozva Washington vasárnap légicsapásokat mért Iránhoz köthető iraki és szíriai célpontokra. A milíciák hívei kedden megrohamozták a bagdadi amerikai nagykövetséget, de az amerikai és az iraki biztonsági erők könnygázzal oszlatták fel a tüntető tömeget.

Borítókép: Egy férfi Kászim Szulejmáni arcképével a temetési szertartáson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában