az Égei-tengeren

2020.01.05. 21:23

Migránsokat szállító gumicsónakkal ütközött a török parti őrség hajója

Migránsokat szállító gumicsónakkal ütközött vasárnap az Égei-tengeren, a nyugat-törökországi Dikili partjainál a török parti őrség egyik hajója. A balesetben négy migráns meghalt – jelentette az Ihlas török hírügynökség.

A hatóságok azonnal további két hajót vezényeltek a helyszínre, így 51 migráns életét meg tudták menteni, de négynek már csak a holttestét tudták kiemelni a vízből. Az életben maradtak közül 18 embert kórházba szállítottak, egy eltűnt után pedig még kutatnak. A keresésben a parti őrség négy hajója és egy helikoptere vett részt.

A török parti őrség vasárnap annyit közölt még, hogy a migránsok csónakja mozgásban volt, a jármű utasai pedig „nem gondoskodtak saját biztonságukról”.

Dikili földrajzi elhelyezkedését figyelembe véve az illegális bevándorlók vélhetően a szemközti görög szigetre, Leszboszra tartottak.

A török parti őrség 2020 első három napján 323 migránst tartóztatott fel a tengeren az Európai Unióval kötött menekültügyi egyezmény alapján, míg ez a szám tavaly januárban, a hónap egészét tekintve 1092 volt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) csütörtökön azt jelentette, hogy tavaly több mint 74 ezer menedékkérő érkezett Görögországba Törökországból, ami 47,2 százalékos növekedést jelent 2018-hoz képest. Az UNHCR adatai szerint jelenleg mintegy 42 ezer menedékkérő tartózkodik az égei-tengeri görög szigeteken olyan táborokban, amelyek összesen legfeljebb 8500 ember befogadására alkalmasak. Az érkezők számának növekedésével a táborokban uralkodó, eleve rossz életkörülmények még tovább romlottak – hívták fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában