törökországi földrengés

2020.01.26. 12:10

Túlélők után kutatnak

Eddig legkevesebb 35 ember vesztette életét. 45 embert sikerült élve kimenteni a romok alól.

Elazig, 2020. január 25. Mentõalakulatok tagjai egy túlélõt visznek hordágyon a délkelet-törökországi Elazigban 2020. január 25-én, egy nappal a 6,8-as fokozatú földrengés után. A természeti katasztrófában legkevesebb 22-en életüket veszítették, a sérültek száma meghaladja az ezret. Eddig 39 túlélõt találtak a romok alatt. A rengés hipocentruma Elazig tartomány Sivrice körzetében, 6,75 kilométeres mélységben volt. MTI/EPA

Forrás: MTI/EPA

Fotó: -

A legújabb adatok szerint a péntek esti délkelet-törökországi földrengés sebesültjeinek száma jóval meghaladja az 1600-at – jelentette az Anadolu török hivatalos hírügynökség a katasztrófavédelemre (AFAD) hivatkozva.

A 6,8-as erősségű földrengést több mint 678 utórengés követte. 72 épület összedőlt, és csaknem ezer károsodott. Eddig 45 embert sikerült élve kimenteni a romok alól, de feltételezhetően még mindig maradtak személyek a törmelékek között.

Az AFAD közlése szerint 28 mentőalakulat 24 órán át vesz részt a mentésben, a 81 török tartomány közül 39-ből több mint 2600 ember érkezett segíteni az áldozatok felkutatásában.

Drónok segítenek a károsodott épületek megtalálásában és a mentési munkálatok összehangolásában. Kotrógépeket, speciális szenzorokat és mentőkutyákat is bevetnek.

A távközlési vállalatok ingyen telefon- és internetszolgáltatást ajánlottak fel a földrengés sújtotta terület lakóinak.

Mentőalakulatok tagjai egy túlélőt visznek hordágyon
Fotó: MTI/EPA

Szombatra virradó éjszaka -8 Celsius-fokra süllyedt a hőmérséklet a katasztrófa övezetében, ami jelentősen megnehezítette a mentőcsapatok munkáját. A mentők sátrakat, ágyakat és takarókat osztottak a kárvallottaknak, sokan a közösségi médiában ajánlottak fel segítséget és szállást.

Rengetegen félnek visszatérni a házaikba, inkább a szabadban töltik az éjszakát.

Mecseteket, iskolákat, sportlétesítményeket és diákkollégiumokat is megnyitottak a több száz otthontalanná vált ember számára.

Recep Tayyip Erdogan elnök lemondta isztambuli programját, és szombat délután Elazig tartományba, a földrengés helyszínére látogatott.

Azt ígérte, hogy a kormány mindent megtesz, és a jövőben is meg fog tenni, ami erejéből telik, a mentésért és a katasztrófa következményeinek felszámolásáért.

Megfogadta, hogy gyorsan újjáépítik az összedőlt házakat.

Részt vett egy 45 éves asszony és 10 éves fia temetésén is. Erdogan a helyszínre küldött több tárcavezetőt, köztük Süleyman Soylu belügy- és Fahrettin Koca egészségügyi minisztert.

Egy 2,5 éves, Yüsra nevű kislányt a mentés 24. órájában húztak ki élve a törmelékek közül Elazig város Mustafa Pasa nevű kerületében.

A gyermek anyját, Ayse Yildizt, négy órával később szintén sikeresen kiszabadították, de az apa a társasház romjai között vesztette életét.

A török Országos Mentőszolgálat (UMKE) egyik önkéntese, Emine Kustepe telefonon tartotta a lelket egy nőben, Azize Celikben, aki ugyancsak Mustafa Pasában rekedt egy összeomlott ház falai alatt.

A sérült asszonyt a mentés 17. órájában hozták a felszínre.

Elazig város Sürsürü kerületében még hat sérült vár a kimentésére a romok alatt.

Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint

az AFAD csak melegételből legkevesebb 17 ezer adagot osztott szét az emberek között.

Ezzel párhuzamosan szerte az országból sok nagyobb város önkormányzata szervezett gyűjtést és küldött kamionokkal további segélyszállítmányokat a károsultaknak.

104 sérültet ápolnak még a kórházakban, 13-at közülük intenzív osztályon.

Elazig városban és a tartomány Sivrice járásában, a szomszédos Malatya tartomány Doganyol és Pütürge járásában, valamint a szintén szomszédos Diyarbakir tartományban összesen 60 összeomlott épületet számoltak össze, további 794 ház súlyosan, 65 közepesen, 780 pedig enyhébben rongálódott.

A földrengés miatt két börtön rabjait is máshová kellett költöztetni. Az adiyamani börtönből 814 fogvatartottat, az elazigi Sivrice női börtönéből 126-ot helyeztek át Gaziantep, Sanliurfa és Kahramanmaras tartományok börtöneibe.

Az NTV török hírtelevízió tudósítója vasárnap az Elazigból autóval két óra alatt elérhető Cevrimtas faluból azt jelentette, hogy a település mind a 13 háza a földdel vált egyenlővé.

Ott a mentőalakulatok két ember holttestére bukkantak a romok alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában