neten szerveződik

2020.01.15. 12:54

Újabb migránskaraván készül az USA-ba Hondurasból

Egy körülbelül ezerfős, az Egyesült Államokba eljutni akaró új migránskaraván volt alakulófélben kedd este a Honduras északi részén lévő San Pedro de Sula városban – jelentette az AFP hírügynökség helyi tudósítója.

Az elmúlt több mint egy év hondurasi migránskaravánjaihoz hasonlóan ennek tagjai is a szegénység és az erőszak elől menekülve, Guatemalán és Mexikón keresztül gyalog akarnak eljutni az Egyesült Államokba. Egyelőre ezren vannak, de a fővárosból, Tegucigalpából és az ország más részeiből autóbuszokon érkeznek még sokan mások San Pedro de Sulába – közölte a hírügynökséggel Bartolo Fuentes újságíró, jogvédő, volt ellenzéki parlamenti képviselő. Korábban a hondurasi kormány azzal vádolta Fuentest, hogy 2018 októberében ő szervezte meg ez első hondurasi migránskaravánt, de ő tagadja ezt.

Az első menet mintegy kétezer fős volt. Legalább három másik, de kisebb létszámú karaván indult még útnak tavaly a közép-amerikai országból, mígnem Donald Trump amerikai elnök a mexikói határ védelmének megerősítésével nagyon megnehezítette a migránsok bejutását az országba. Ezzel párhuzamosan Mexikó is hozott intézkedéseket a migránsok észak felé áramlásának akadályozására.

A mostani menetet a közösségi médiában kezdték el szervezni, de később hírt adott róla a sajtó is. Fuentes szerint a korábbi karavánokhoz képest a mostanihoz főleg vidéki fiatalok csatlakoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában