Ostrom alatt áll Európa

2020.02.29. 09:43

Az Uniónak már két éve foglalkoznia kellett volna a határvédelemmel

Orbán Viktor miniszterelnök már akkor arról beszélt, hogy a török elnökkel 2017-ben kötött megállapodás nem oldja meg a helyzetet, csak átmeneti megoldás lehet.

Fotós: Jánisz Papanikosz

Az Európai Uniónak már két éve válaszolnia kellett volna a kihívásra, fel kellett volna készítenie a határvédelmet, hogy a növekvő migrációs nyomást kezelje – mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

Az elemző ezt az arról szóló hírek kapcsán mondta, hogy Törökország úgy döntött, tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő szíriaiakat.

Pócza István felhívta a figyelmet, Orbán Viktor miniszterelnök már két éve beszélt arról, hogy a török elnökkel 2017-ben kötött megállapodás nem oldja meg a helyzetet, csak átmeneti megoldás lehet.

Az elemzőt kérdezték arról a levélről is, amelyet az Európai Parlament öt frakciójának vezetője, köztük az Európai Néppárté – írt Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, sürgetve a 7-es cikk szerinti eljárás gyorsítását, továbbá arról, hogy Cseh Katalin momentumos európai parlamenti képviselő egy publikációban támadta Orbán Viktor néppártnak küldött memorandumát.

Az elemző azt mondta: egész Európának az az érdeke, hogy minél hamarabb lezárják a 7-es cikk szerinti eljárást mind Magyarország, mind Lengyelország esetében.

Borítókép: határsértésért őrizetbe vett marokkói migráns a török határ mentén fekvő görögországi Maraszia faluban 2020. február 28-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában