bíróság előtt

2020.02.08. 07:27

Halálbüntetést is kaphat a tavalyi texasi terrortámadás elkövetője

Crusius augusztus 3-án nyitott tüzet a Texas állambeli El Paso városának egyik áruháza előtt, 22 embert agyonlőtt, több mint két tucat embert megsebesített. Tettét a spanyolajkú amerikaiak és a spanyolajkú bevándorlók elleni gyűlöletével magyarázta.

Kilencven rendbeli bűncselekmény miatt emeltek vádat amerikai szövetségi ügyészek a tavaly augusztusi texasi terrortámadás elkövetője, Patrick Crusius ellen – jelentette be pénteken az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma.

A 21 éves férfi a Dallas melletti Allen városkából több mint 11 órát autózott, hogy El Pasóba jusson. Először körülnézett az egyik Walmart áruház környékén, majd fegyverrel, fülvédővel és védőszemüveggel felszerelkezve tért vissza. A fegyveres ámokfutása után megadta magát és azonnal bevallotta, hogy kifejezetten mexikóiakat akart agyonlőni.

A fiatalember korábban a gyűlöletbeszédekről hírhedtté vált, de azóta már megszűnt 8-chan nevű hírportálon tett közzé spanyolellenes bejegyzéseket, közvetlenül tettének elkövetése előtt pedig azt írta, hogy a gyilkosság „válasz Texas hispán inváziójára”.

A bűncselekmény elkövetése előtti hetekben Crusius édesanyja értesítette a rendőrséget, mert a fia lőfegyvert vásárolt, s az életkora, éretlensége és tapasztalathiánya miatt kifejezetten aggályosnak tartotta a fegyvertartást. A rendőrség azonban nem reagált a bejelentésre.

A fiatal férfi ellen megfogalmazott 90 vádpont közül 44 gyűlöletbűncselekményre vonatkozik. Eric Dreiband, a washingtoni igazságügyi minisztérium államtitkára közleményben szögezte le, hogy a vádlott „egy egész közösséget próbált megfélemlíteni, és ez a fajta terror az Egyesült Államokban nem engedhető meg”.

A bűncselekményt az amerikai hatóságok belföldi terrorizmusként kezelték. Tettéért Patrick Crusius halálbüntetést is kaphat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában