kisebbségi jogok

2020.02.07. 20:32

Hazánk javaslatot tett az ukrajnai magyar nyelvű oktatás megoldására

Az ukrán nyelv kisebbségi oktatására és a kárpátaljai magyarok anyanyelve egyidejű megőrzésének lehetőségére vonatkozó magyar javaslatról tájékoztatta ukrán tárgyalópartnereit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki kijevi látogatásán.

Kijev, 2020. február 7. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnök találkozója Kijevben 2020. február 7-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás

Forrás: MTI / KKM

Fotó: Borsos Mátyás

Erről a miniszter azon a sajtótájékoztatón beszélt, amelyet Dmitro Kuleba ukrán miniszterelnök-helyettessel közösen tartott pénteki kijevi megbeszélésüket követően.

„Értjük Ukrajnának azt az elvárását, hogy a területén élő minden állampolgár tudjon ukránul beszélni, mi pedig azt szeretnénk, ha a Kárpátalján élő magyarok megőrizhetnék magyar anyanyelvüket. Szerintünk ezt a két célt egyszerre is el lehet érni”

- fogalmazott Szijjártó.

Elmondta: ismertette az erre vonatkozó magyar javaslatokat Anna Novoszad ukrán oktatási miniszterrel, akivel abban állapodtak meg, hogy a közeljövőben fogadja a kárpátaljai magyar pedagógusok szövetségének vezetőit.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Dmitro Kuleba ukrán miniszterelnök-helyettes találkozója Kijevben 2020. február 7-én
Fotó: Borsos Mátyás / MTI / KKM

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a magyar kormány a jószomszédi kapcsolatok újjáépítésében érdekelt Ukrajnával.

„Azonban azt szeretnénk, ha néhány pragmatikus és praktikus sikertörténetet fel tudnánk építeni, ami segítene újjáépíteni a két ország közötti jó kapcsolatot. Ezért márciusra Budapestre összehívtuk a kormányközi együttműködési bizottság ülését”

- tette hozzá. Emlékeztette arra, hogy a testület már hét éve nem ült össze, és egyetértettek abban ukrán partnerével, hogy már sürgető egy ilyen találkozó megtartása.

A magyar diplomácia vezetője kifejtette: Budapest szeretné, ha ezen az ülésen sikerülne megállapodni legalább egy új határátkelőhely megnyitásáról. Szeretné azt is, ha meg tudnának állapodni a Magyarország által korábban felajánlott infrastrukturális hitelkeret felhasználásáról, a mezőgazdasági és egészségügyi együttműködés fejlesztéséről és a két ország által kibocsátott diplomák kölcsönös elismeréséről.

„Egyetértek Dmitro Kulebával abban, hogy mindketten sikertörténetté szeretnénk tenni Kárpátalját. Ezért mi készen állunk arra, hogy a Kárpátalján eddig folytatott gazdaságfejlesztési programunkat folytassuk, és továbbra is támogatást nyújtsunk a Kárpátalján működő oktatási, egészségügyi, kulturális intézmények működtetéséhez”

- hangsúlyozta. Kijelentette, hogy

„ha ez az ülés jól sikerül, az megnyitja a lehetőséget Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor miniszterelnök tavaszi csúcstalálkozója előtt”.

Szijjártó Péter hozzáfűzte, hogy Magyarország továbbra is kész fenntartani az Ukrajnának nyújtott humanitárius támogatásait. Örömét fejezte ki, hogy a közeljövőben beindul a Budapest és Zaporizzsja közötti közvetlen légi járat, amivel már öt ukrán nagyváros is elérhetővé válik közvetlenül légi úton a magyar fővárosból.

Dmitro Kuleba az MTI-kérdésére válaszolva elmondta, hogy a kisebbségek jogainak védelméről szóló, a kormány által megígért törvényjavaslatot a kulturális minisztérium készíti elő. Ezt követően társadalmi vitára bocsátják.

Kuleba elmondta: egyelőre nem tudja, mikor kerülhet az előterjesztés a parlament elé. Ugyanakkor közölte: Kijev mindent megtesz a kisebbségek védelmében, amit a nemzetközi kötelezettségek előírnak számára, és nem kívánja elodázni a törvény elfogadását.

Az ukrán miniszterelnök-helyettes a sajtótájékoztatón megköszönte Magyarországnak Ukrajna területi integrációjának támogatását és azt segítséget, amelyet az ukrán gyermekek rehabilitációjáért tett.

Szijjártó Péter a nap folyamán megbeszélést folytatott még Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszterrel és Olekszij Honcsaruk miniszterelnökkel is.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Olekszij Honcsaruk ukrán miniszterelnök találkozója Kijevben 2020. február 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában